ertnews.gr

Ο Α. Τσελίκας μιλά για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων (audio)

14/06 14:00
Ο Α. Τσελίκας μιλά για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων (audio)

Ο επικεφαλής του ιστορικού και παλαιογραφικού αρχείου του ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης), Αγαμέμνων Τσελίκας, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Έλενα Καραγιάννη στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», του Πρώτου Προγράμματος και της Φωνής της Ελλάδας για την αποκρυπτογράφηση των επιγραφών που βρίσκονται «κρυμμένες» στις πτυχές του Μηχανισμού.

«Για μένα το σπουδαιότερο είναι ότι όλος αυτός ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων έχει επιγραφές, που εξηγούν την λειτουργία του. Επομένως ο Μηχανισμός ήταν ανοιχτός πληροφοριακά στους πάντες. Αυτό συμφωνεί απόλυτα με το ελληνικό πνεύμα του ανθρωπισμού του ανοίγματος της γνώσης σε όλο τον κόσμο… Το ελληνικό πνεύμα είναι παγκόσμιο και δεν μπορεί να κλειστεί σ’ ένα κουτάκι», ανέφερε ο κ. Τσελίκας.

Όπως είπε ο κ. Τσελίκας η Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού που είναι διεθνής και πολυπρόσωπη έχει ανακαλύψει ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είχε την δυνατότητα να δίνει σημαντικές αστρονομικές πληροφορίες «δηλαδή υπολογισμός των εκλείψεων της σελήνης, του ηλίου, τις κινήσεις των πλανητών, μέσω των επιγραφών, την ανατολή και τη δύση πολλών αστερισμών. Επίσης υπολογισμός του πότε συμπίπτουν οι διάφοροι πανελλήνιοι αγώνες ανά την Ελλάδα».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσελίκας, έχει διασωθεί περίπου το 60-65% του Μηχανισμού «ένα μικρό κιβώτιο, που είχε δύο πόρτες μπρος και πίσω και από το πλάι οι δείκτες και όλο το σύστημα των γραναζιών εκινείτο με μία μανιβέλα, να το πούμε έτσι, με μία στρόφιγγα».

«Ο μηχανισμός συμπυκνώνει όλες τις γνώσεις τις αστρονομίας για εξειδικευμένα θέματα… το θαύμα της τεχνολογίας είναι πως όλες αυτές οι πληροφορίες εμφανίζονταν ταυτόχρονα» τόνισε ο κ. Τσελίκας, που διευκρίνισε ότι πρόκειται για συλλογικό έργο, ελληνικής κατασκευής.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version