ertnews.gr

Νέα ευρήματα αλλάζουν τη θεωρία της ανθρώπινης εξέλιξης

01/04 15:03
Νέα ευρήματα αλλάζουν τη θεωρία της ανθρώπινης εξέλιξης

Τα πρώτα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι ήταν ικανοί για συμβολική σκέψη και σύνθετη συμπεριφορά προέρχονται από παράκτιες τοποθεσίες στην Αφρική που χρονολογούνται από περίπου 70.000 έως 125.000 χρόνια πριν. Αυτοί οι τύποι αντικειμένων μας δίνουν πληροφορίες για το ανθρώπινο μυαλό επειδή υποδηλώνουν μια κοινή ταυτότητα.

Οι αρχαιολόγοι υπέθεταν έως τώρα, ότι πολλές από τις καινοτομίες και τις δεξιότητες που κάνουν τον Homo sapiens μοναδικό, εξελίχθηκαν σε ομάδες που ζούσαν σε παράκτια μέρη προτού εμφανιστούν στην ενδοχώρα. Οι θαλάσσιοι πόροι, όπως τα οστρακοειδή καθώς και ένα πιο ήπιο κλίμα, ίσως συνέβαλλαν στην ανάπτυξη των πρώιμων ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε θαλασσινά μπορεί επίσης να είχε διαδραματίσει ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου και συμπεριφοράς.

Ωστόσο, νέα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στα 600 χιλιόμετρα νότια της ερήμου Καλαχάρι, αντικρούουν αυτήν την άποψη. Επιπλέον, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι που ζούσαν σε αυτήν την περιοχή δεν υστερούσαν από εκείνους που ζούσαν στα παράκτια.

Περίπου 22 κρύσταλλοι ασβεστίτη και θραύσματα κελύφους αυγού στρουθοκαμήλου τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή Ga-Mohana Hill North Rockshelter στη Νότια Αφρική και χρονολογούνται περίπου 105.000 χρόνια πριν. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι συλλέχθηκαν σκόπιμα και μεταφέρθηκαν εκεί. Οι κρύσταλλοι δεν εξυπηρετούν προφανή σκοπό ενώ οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα κελύφη θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί ως μπουκάλια νερού.

Νέα ευρήματα αλλάζουν τη θεωρία της ανθρώπινης εξέλιξης

«Είναι πραγματικά καλοσχηματισμένα, λευκά, και οπτικά εντυπωσιακά και υπέροχα. Οι κρύσταλλοι είναι πραγματικά σημαντικοί καθώς χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς και τελετουργικούς λόγους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε διαφορετικά μέρη», δήλωσε η Jayne Wilkins, παλαιοαρχαιολόγος στο Κέντρο Ερευνών για την Εξέλιξη του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Griffith, στο Brisbane της Αυστραλίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

Η Wilkins είπε ότι υπό το φως αυτών των νέων ευρημάτων, οι θεωρίες που συνδέουν την εμφάνιση του Homo sapiens και των παράκτιων κοινωνιών θα πρέπει να επανεξεταστούν. Πρότεινε ότι η ιστορία της προέλευσης των ανθρώπων είναι πιο πολύπλοκη, με τη συμμετοχή διαφορετικών τόπων και περιβαλλόντων στην Αφρική καθώς και ομάδων πρώιμων ανθρώπων που αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους και συνέβαλλαν στην εμφάνιση του είδους μας.

«Πριν από αυτό, η Καλαχάρι δεν θεωρείτο σημαντική περιοχή για την έρευνα της προέλευσης των σύνθετων συμπεριφορών του Homo sapiens, αλλά η δουλειά μας δείχνει ότι τελικά είναι. Αυτό σημαίνει ότι μοντέλα που εστιάζουν σε ένα μόνο κέντρο προέλευσης, όπως η ακτή της Νότιας Αφρικής είναι πολύ απλοϊκά», είπε στο CNN.

Η Pamela Willoughby, καθηγήτρια στο τμήμα ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Έντμοντον του Καναδά, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, συμφωνεί με αυτήν την άποψη.

«Τα αντικείμενα που βρέθηκαν υποδηλώνουν ότι είναι καιρός να αναθεωρήσουμε την τρέχουσα θεωρία σχετικά με την εμφάνιση πολιτιστικών καινοτομιών μεταξύ των πρώιμων ανθρώπινων πληθυσμών», είπε η επιστήμονας σε ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε παράλληλα με τη μελέτη.

Το κλίμα στην Καλαχάρη πριν από 100.000 χρόνια θα ήταν πολύ διαφορετικό από ό,τι σήμερα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούσαν αυτά τα αντικείμενα σε μια περίοδο αυξημένων βροχοπτώσεων. Η αφθονία του νερού θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού, η οποία θα είχε επηρεάσει την προέλευση και την εξάπλωση της καινοτόμου συμπεριφοράς.

Η Willoughby είπε ότι μέρος του προβλήματος της έρευνας είναι ότι λίγες αφρικανικές περιοχές έχουν μελετηθεί λεπτομερώς. Είπε επίσης ότι το αρχείο των απολιθωμάτων στην Αφρική υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει ένα μοναδικό μοτίβο τεχνολογικής και κοινωνικής ανάπτυξης με την πάροδο του χρόνου. Η έναρξη ερευνών και ανασκαφών λιγότερο γνωστών περιοχών θα βοηθήσει να διευκρινιστεί τι ήταν αυτό που έκανε τους προγόνους μας πραγματικά μοντέρνους, βιολογικά και πολιτιστικά.

ΠΗΓΗ: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version