NASA: Το Curiosity Rover κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από μια περιοχή-κλειδί στον Άρη

Χρόνια πριν το ρόβερ Curiosity της NASA προσεδαφιστεί στον Άρη το 2010, το Mars Reconnaissance Orbiter εντόπισε μια περιοχή στο όρος Σαρπ (Mount Sharp) γεμάτη ορυκτά. Έκτοτε, οι επιστήμονες περίμεναν να δουν το έδαφος από κοντά.

Τώρα, περισσότερα από 10 χρόνια μετά την προσεδάφιση του Curiosity στον Άρη, το ρόβερ έφτασε σε μια περιοχή του όρους Σαρπ γεμάτη ορυκτά, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, τα ρυάκια και οι λίμνες άφησαν πίσω τους τα ορυκτά καθώς το νερό στέρευε. Αν η  υπόθεση είναι σωστή, τα ορυκτά αυτά προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για το πώς και γιατί άλλαξε το κλίμα του Κόκκινου Πλανήτη.

Κατά την προσεδάφισή του, το ρόβερ ανακάλυψε μια αρκετά διαφορετική ποικιλία τύπων πετρωμάτων και ενδείξεις αρχαίου νερού, καθώς και αλμυρά ορυκτά όπως θειικό μαγνήσιο, θειικό ασβέστιο και χλωριούχο νάτριο.

NASA: Το Curiosity Rover κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από μια περιοχή-κλειδί στον Άρη
(NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Η απόφαση για το 36ο δείγμα της γεώτρησης

Για το 36ο δείγμα γεώτρησης της αποστολής, οι επιστήμονες επέλεξαν ένα πέτρωμα με το παρατσούκλι «Canaima». Το ρόβερ χρησιμοποίησε το περιστροφικό και κρουστικό τρυπάνι του, για να κονιορτοποιήσει δείγματα πετρωμάτων τα οποία θα αναλύσουν οι επιστήμονες της NASA.

Για να φτάσει στην πλούσια σε θειικά άλατα περιοχή, το Curiosity έπρεπε να διασχίσει δύσβατο έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του αμμώδους Paraitepuy Pass. Το ρόβερ χρειάστηκε περισσότερο από ένα μήνα για να πλοηγηθεί με ασφάλεια και να φτάσει στον προορισμό του.

NASA: Το Curiosity Rover κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από μια περιοχή-κλειδί στον Άρη
(NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Ένα νέο κεφάλαιο που φέρνει νέες προκλήσεις

«Κάθε πρωί λαμβάναμε νέες εικόνες οι οποίες μας γέμιζαν δέος», δήλωσε η Έλενα Αμαντόρ-Φρεντς, συντονίστρια επιστημονικών εργασιών του Curiosity.

«Οι κορυφογραμμές άμμου ήταν πανέμορφες. Βλέπεις τέλεια μικρά ίχνη του ρόβερ πάνω τους. Και οι γκρεμοί ήταν επίσης πανέμορφοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η συντονίστρια.

Το ρόβερ, ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, καθώς το βραχώδες έδαφος δυσκολεύει το Curiosity στην πλοήγηση.

«Όσο πιο ενδιαφέροντα είναι τα επιστημονικά αποτελέσματα, τόσο περισσότερα εμπόδια φαίνεται να μας βάζει ο Άρης», είπε η επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος