ertnews.gr

Ηλεκτρονική “μύτη” ανιχνεύει τον καρκίνο του οισοφάγου

27/02 17:47
Ηλεκτρονική “μύτη” ανιχνεύει τον καρκίνο του οισοφάγου

Ερευνητές στην Ολλανδία δημιούργησαν μια φορητή ηλεκτρονική «μύτη», που μπορεί να ανιχνεύσει, μέσω της αναπνοής, την παρουσία μιας πρόδρομης πάθησης του καρκίνου του οισοφάγου, γνωστή και ως «οισοφάγος Μπάρετ».

Συχνά, ο «οισοφάγος Μπάρετ», δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά είναι πιο συχνός σε όσους πάσχουν από μακροχρόνια γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς και σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Μέχρι σήμερα, η διάγνωση γίνεται με ενδοσκόπηση, αλλά η νέα φθηνή και μη επεμβατική πεντάλεπτη τεχνική, μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ για τη νόσο αυτή και να μειώσει τον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου του οισοφάγου.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο γαστρεντερολογικό περιοδικό “Gut”, πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή της νέας τεχνικής σε 402 ανθρώπους, από τους οποίους 129 είχαν «οισοφάγο Μπάρετ», 141 γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση και 132 ήταν υγιείς.

«Αν υπάρχει μια εξέταση μη επεμβατική που μπορεί να ανιχνεύσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου, τότε φυσικά τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με τα σημερινά», δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Σιερσέμα, του Τμήματος Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ του Ναϊμέχεν της Ολλανδίας.

Οι ασθενείς ανέπνευσαν σε μια «ηλεκτρονική μύτη», η οποία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ανιχνεύσει τις περιπτώσεις του «οισοφάγου Μπάρετ» σε ποσοστό 91%. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ασθενείς με οισοφάγο Μπάρετ έχουν στην αναπνοή τους διαφορετικό αποτύπωμα οργανικών πτητικών ουσιών από εκείνους χωρίς αυτή την πάθηση.

Ο Σιερσέμα δήλωσε ότι η ομάδα σχεδιάζει τώρα να επαναλάβει την κλινική δοκιμή σε μια ομάδα 1.000 ασθενών, η οποία αναμένει ότι θα αυξήσει την ακρίβεια του συστήματος. Προβλέπει δε, ότι η συσκευή θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη σε δύο με τρία χρόνια.

Η Ρεμπέκα Φιτζέραλντ καθηγήτρια πρόληψης του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. «Είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία που αντιμετωπίζει ένα σημαντικό κλινικό πρόβλημα – την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του οισοφάγου», δήλωσε, αλλά παρατήρησε ότι εάν η συσκευή χρησιμοποιηθεί σε υγιείς ανθρώπους, τότε θα έχουμε πολλά ψευδή θετικά αποτελέσματα. «Θα απαιτηθεί περαιτέρω βελτίωση και επικύρωση, αλλά αυτά τα αρχικά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: TheGuardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version