Το μωρό που γεννήθηκε πρόωρα στις 23 εβδομάδες και του δόθηκε μόλις μια μέρα ζωής, έφτασε στα πρώτα του γενέθλια

Array

Η Μαρί Κλερ Τάλλι, 41 ετών, καλωσόρισε τον Έκτορα στις 23 εβδομάδες το Νοέμβριο του 2021 και περιέγραψε το γιο της ως «πέρα από ένα θαύμα», αφού πάλεψε να επιβιώσει παρά την πληθώρα επιπλοκών.

Ο μικρός Έκτορας πέρασε 259 νύχτες της ζωής του στο Βασιλικό Νοσοκομείο για Παιδιά και Νέους στο Εδιμβούργο, υποβλήθηκε σε 15 χειρουργικές επεμβάσεις και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στα επείγοντα 25 φορές.

Γεννήθηκε με υδροκέφαλο, που σημαίνει ότι το νωτιαίο υγρό δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στο σώμα του λόγω αιμορραγίας στον εγκέφαλό του, χρόνια πνευμονοπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια και κεντρική άπνοια ύπνου.

Μόλις μέχρι πέντε ημερών η Μάρι και ο Άνγκους μπόρεσαν να είναι μαζί με τον γιο τους μέρα και νύχτα, αλλά ο Έκτορας παρέμεινε σε αναπνευστήρα μέχρι την ηλικία των 42 ημερών.

Τότε ήταν που οι γιατροί είπαν στη Μάρι ότι ο γιος της θα επιβίωνε και η μητέρα είπε ότι «έβγαλα έναν θρήνο που ήρθε από τα βάθη της ψυχής μου».

«Υπήρχε ακόμη πολύς δρόμος να διανύσει, αλλά το να ξέρω ότι η ομάδα πίστευε ότι θα επιβίωνε ήταν τόσο σπουδαίο», είπε.

Τον Απρίλιο του 2022, όταν ο Έκτορας ήταν πέντε μηνών, μπόρεσε επιτέλους να πάει σπίτι του.

Η Μάρι δήλωσε: «Είμαι τόσο περήφανη γι’ αυτόν. Είναι ένα θαύμα, είναι πέρα από ένα θαύμα και είμαι τόσο περήφανη γι’ αυτόν».

«Χάρη στις θερμές προσευχές όλων μας τα κατάφερε και φροντίσαμε να τον περιβάλλουμε με όλη την αγάπη, τη χαρά και την ελπίδα, ώστε να νιώθει απόλυτα λατρεμένος».

Το μωρό που γεννήθηκε πρόωρα στις 23 εβδομάδες και του δόθηκε μόλις μια μέρα ζωής, έφτασε στα πρώτα του γενέθλια

Η μητέρα δήλωσε ότι φροντίζει «κάθε μέρα να είναι υπέροχη» για τον Έκτορα, ο οποίος εξακολουθεί να υποφέρει από μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως πονοκεφάλους, αδιαθεσία, θολή όραση και δυσκολία στο περπάτημα.

Περίπου το 10% όλων των κυήσεων παγκοσμίως καταλήγουν σε πρόωρο τοκετό, που ορίζεται ως τοκετός πριν από την 37η εβδομάδα.

Όταν συμβαίνει αυτό, δεν έχουν αναπτυχθεί όλα τα όργανα του μωρού, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και των πνευμόνων. Μπορεί επίσης να είναι λιποβαρές και μικρότερο.

Η πρόωρη γέννηση είναι η μεγαλύτερη αιτία νεογνικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία.

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα ευθύνονται για περίπου 1.500 θανάτους κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις ΗΠΑ, ο πρόωρος τοκετός και οι επιπλοκές του ευθύνονται για το 17% των θανάτων βρεφών.

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα συχνά μεταφέρονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών, όπου τα φροντίζουν όλο το εικοσιτετράωρο.

Ποιες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης;

Σε διάστημα μικρότερο των 22 εβδομάδων οι πιθανότητες επιβίωσης είναι σχεδόν μηδενικές
22 εβδομάδες είναι περίπου 10%
24 εβδομάδες είναι περίπου 60%
27 εβδομάδων είναι περίπου 89%
31 εβδομάδες είναι περίπου 95%
Οι 34 εβδομάδες ισοδυναμούν με ένα μωρό που γεννιέται σε πλήρη ηλικία

Όμως, παρά τις επιπλοκές, η Μάρι περιέγραψε το 2022 ως «την καλύτερη χρονιά της ζωής της».

Η Πίππα Τζόνστον, διευθύντρια του Φιλανθρωπικού Νοσοκομείου Παίδων του Εδιμβούργου, δήλωσε στην εφημερίδα: «Ο Έκτορας και η οικογένειά του είναι μεγάλη έμπνευση για όλους και έχουν δείξει τόση δύναμη μέσα σε μια αφάνταστα δύσκολη χρονιά».

Ο Έκτορας είναι πραγματικά ένας ήρωας με όλη τη σημασία της λέξης. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι ορισμένες οικογένειες πρέπει να βρίσκονται στο νοσοκομείο τα Χριστούγεννα.

«Ενώ δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τον πόνο τους, μπορούμε να τους δώσουμε χαρά. Μαζί με το NHS, εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οικογένειες όπως αυτή του Έκτορα δεν θα χάσουν τη μαγεία των εορτών».

Πηγή: https://www.dailymail.co.uk/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος