Σε ισχύ αυστηρά μέτρα στον Προμαχώνα-Κρούσματα σε Πάρο, Φλώρινα, Λέσβο-Τι λένε οι ειδικοί (video)

Σε ανοδική “τροχιά” βρίσκεται ο κορονοϊός στη χώρα μας, με τα κρούσματα αλλά και τις εισαγωγές να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Δεύτερο κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στην κατασκήνωση της Νέας Φώκαιας στη Χαλκιδική. Μια 10χρονη, που τέθηκε σε καραντίνα και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Επίσης χθες το βράδυ, εντοπίστηκαν δυο θετικά κρούσματα, το ένα στη Φλώρινα και είναι κάτοικος της τοπικής κοινότητας Αμυνταίου, και το άλλο αφορά κάτοικο της Πάρου. Επίσης, σε χωριό της Λέσβου τρία άτομα διαγνώστηκαν θετικοί στον Covid-19.

Τρία μέλη μιας οικογένειας, παππούς, γιος και εγγονός, από τη Λέσβο, διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Ο 85χρονος νοσηλεύεται νοσοκομείο Μυτιλήνης με συμπτώματα πνευμονίας. Ο γιος του 85χρονου είναι ασυμπτωματικός, ενώ ο εγγονός του παρουσίασε τις τελευταίες δέκα μέρες χαμηλό πυρετό. Άμεσα ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών της οικογένειας, ενώ ελήφθησαν δείγματα και από τον δεύτερο γιο του 85χρονου. Η συγκεκριμένη οικογένεια φιλοξένησε πριν από λίγες μέρες επισκέπτες από την Βόρεια Ελλάδα.
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να επισκεφτεί τη Λέσβο για ιχνηλάτηση, καθώς και απομόνωση των στενών επαφών της οικογένειας. Το Κέντρο Υγείας της Καλλονής Λέσβου έκλεισε έως την προσεχή Δευτέρα για απολύμανση, μετά την επίσκεψη των ασθενών με κορονοϊό.

Στη Φλώρινα χθες το βράδυ εντοπίστηκε ένα άτομο, κάτοικος του Αμυνταίου, θετικό στον κορονοϊό, ενώ είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βόρεια Μακεδονία. Έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Στη Θεσσαλονίκη, μια αναισθησιολόγος διαγνώστηκε με Covid-19, και η οποία νοσηλεύτηκε για μία ημέρα στο νοσοκομείο Παπανικολάου και στη συνέχεια είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ ιχνηλατούνται οι επαφές της. Σήμερα εξάλλου αναμένονται τα αποτελέσματα του δεύτερου τεστ που έγινε στη 10χρονη, η οποία βρισκόταν στην ίδια κατασκήνωση με της 15χρονης στη Χαλκιδική. Χθες το πρώτο τεστ που υποβλήθηκε έδειξε οριακά θετικό, έτσι οι γιατροί έκαναν και δεύτερο τεστ.

Εν τω μεταξύ, σε έλεγχο με μοριακό τεστ για τον κορονοϊό θα υποβληθούν όλοι οι κατασκηνωτές της κατασκήνωσης στην Χαλκιδική. Ήδη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην κατασκήνωση προκειμένου να αρχίσει ο έλεγχος των περίπου 600 παιδιών που φιλοξενούνται.

Επίσης, θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε και δεύτερος νεαρός άντρας στην Άρτα. Ο 24χρονος εντοπίστηκε μετά από ιχνηλάτηση επαφών του 23χρονου που είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό την περασμένη Κυριακή. Και οι δύο βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους και παρακολουθούνται από την ειδική ομάδα λοιμωξιολόγων του νοσοκομείου Άρτας. Σε καραντίνα τέθηκαν επίσης και όλες οι επαφές των δύο κρουσμάτων.

Την Τρίτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 58 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 34 είναι “εισαγόμενα” και τα υπόλοιπα 24 εγχώρια. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει πλέον στα 3.883, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.

Την ίδια ώρα, φόβους ότι βρισκόμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος του κορονοϊού στην Ελλάδα πυροδοτούν τα αυξημένα κρούσματα με τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται στην κυβέρνηση να καταστεί υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους η χρήση μάσκας.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής τμήματος Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μίλησε στην εκπομπή ΑΠΟ ΤΙΣ 6, στην ΕΡΤ1, για το πως θα αποφύγουμε μια δεύτερη έξαρση της πανδημίας μέσα στον Αύγουστο, καθώς και για τη σημασία της πιστής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα από σήμερα ενεργοποιούνται τα νέα αυστηρότερα μέτρα στον Προμαχώνα, όπου η εισοδος στην Ελλάδα θα γίνεται μόνο για όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ εντός 72 ωρών και είναι αρνητικό.

Συγκεκριμένα, πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

Πρέπει επίσης να φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στο συνοριακό φυλάκιο.

Από την εφαρμογή αυτή του νόμου εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες στους οποίους όμως γίνονταν δειγματοληπτικά τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη, Θωμαΐς Αδάμου, Φρόσω Βαρβάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος