Ιταλία: Επιτυχής η πειραματική θεραπεία κατά του καρκίνου στο πάγκρεας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Η εφημερίδα La Repubblica δημοσιεύει άρθρο που δίνει ελπίδες σε όσους πάσχουν από καρκίνο του πάγκρεας. 

Στο Bari, μια 68χρονη γυναίκα πέθανε ενώ νοσούσε με καρκίνο του παγκρέατος στο τρίτο στάδιο, το οποίο θεωρείται μη εγχειρήσιμο και που συνήθως αφήνει λίγους μήνες ζωής. Όμως, σύμφωνα με τη νεκροψία, η γυναίκα δεν υπέκυψε από τις επιπτώσεις του καρκίνου, αλλά από λεγεωνέλλωση. Μάλιστα, και σύμφωνα πάντα με τη νεκροψία, ο όγκος είχε φύγει.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, εφόσον η γυναίκα βρισκόταν σε θεραπεία από το επιτελείο του Δρ. Cosmo Damiano Gadaleta, το οποίο είχε αναπτύξει ένα πειραματικό πρωτόκολλο για την εν λόγω περίπτωση. 

“Ολόκληρος ο αδένας είχε υποστεί νέκρωση, τόσο στο μη νεοπλασματικό όσο και στο νεοπλασματικό τμήμα, που έδειχνε μια υποχώρηση των καρκινικών κυττάρων” δήλωσε ο γιατρός στη La Repubblica

Ο καρκίνος του πάγκρεας είναι πολύ δύσκολος στην αντιμετώπιση εφόσον πρόκειται περί οργάνου με “υψηλό ινώδες συστατικό του στηρίγματος και πολύ μικρά αγγεία. Και γίνεται αδιαπέραστο στη χημειοθεραπεία, η οποία έτσι γίνεται πολύ τοξική για άλλα όργανα” δηλώνει ο Δρ. Gadaleta.

Σύμφωνα με το πειραματικό πρωτόκολλο, ο Δρ. Gadaleta και το επιτελείο του αποφάσισαν να χορηγήσουν τα φάρμακα όχι σε μια φλέβα αλλά μέσω μιας αρτηρίας και να το κάνουν με μια ηλεκτρομηχανική αντλία. Το δημοσίευμα τονίζει πως τα φάρμακα εγχύονται “σταγόνα-σταγόνα, πολύ αργά, μέρα-νύχτα, για αρκετές ημέρες”. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα ποσοστά φαρμάκου μπορούν να αυξηθούν. 

“Η γενική χημειοθεραπεία δεν γίνεται ποτέ στο 100 τοις εκατό, αλλά στο 75 τοις εκατό” ενώ έτσι μπορούμε να φτάσουμε “σε συγκέντρωση 80-100 φορές υψηλότερη και πιο αποτελεσματική από τη γενική” σύμφωνα με τον Δρ. Gadaleta. Αποτέλεσμα είναι μειωμένες παρενέργειες και τοξικότητα, και παράλληλα τα καρκινικά κύτταρα επηρεάζονται αμέσως μόλις εκτεθούν στη χημειοθεραπεία.

Με βάση τα θετικά αποτελέσματα της νεκροψίας, υπάρχει μια μετρημένη αισιοδοξία. Παρόλα αυτά ο γιατρός παραμένει επιφυλακτικός, εφόσον τώρα επίκειται μια επιβεβαίωση σε ένα ευρύ στατιστικό δείγμα ασθενών, αν και το πρώτο στάδιο είναι η επιτροπή δεοντολογίας του νοσοκομείου να ‘ξεμπλοκάρει’ το πρωτόκολλο “ένα απαραίτητο βήμα λόγω του θανάτου του νούμερο ένα ασθενούς” σύμφωνα με το δημοσίευμα. Παράλληλα λοιπόν ο Δρ. Gadaleta σκοπεύει να δημοσιεύσει προσεχώς τα αποτελέσματα και δεδομένα σε διεθνή περιοδικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος