Τρεις Έλληνες Ευρωβουλευτές απαντούν στο ERTnews: Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η ΕΕ ενάντια στην ενεργειακή κρίση

 Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης 

Η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού ενέργειας, με παράλληλη διατήρηση του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου και η ταυτόχρονη επιτάχυνση της μετάβασης σε μορφές καθαρής ενέργειας, καθώς κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικού που παράγεται από αυτές, αποτελεί μια εξασφάλιση κατά των ανεξέλεγκτων αυξήσεων αλλά και υπέρ της ενεργειακής ανεξαρτησίας της ΕΕ προς όφελος την κοινωνίας αποτελεί θέση της ΕΕ, όπως την εξέφρασε η Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία μάλιστα επιθυμεί να προωθήσει το συντομότερο δυνατό.

Από την άλλη η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μόλις πρόσφατα στην επίκαιρη συζήτηση για την ενεργειακή κρίση δήλωσε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει γρήγορα και συντονισμένα ανακοινώνοντας τα μέτρα μιας εργαλειοθήκης που έχουν ήδη στη διάθεσή τους τα κράτη μέλη για να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη χειραγώγηση της αγοράς από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες, καθώς και σχετικά με την κερδοσκοπία στην αγορά άνθρακα της ΕΕ, προκειμένου να μετρηθεί ο αντίκτυπος που έχουν οι δύο αυτοί παράγοντες στις τιμές. Πολλοί επέμειναν μάλιστα στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων από την αύξηση των λογαριασμών. Ζητήθηκε επιπλέον να ενισχυθεί η ικανότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου και να θεσπιστούν κοινά προγράμματα αγοράς φυσικού αερίου και να χρησιμοποιηθεί η Πράσινη Συμφωνία ως ευκαιρία για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας της ΕΕ.

Το κρίσιμο όμως ερώτημα όλης της διαδικασίας είναι, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τα κράτη μέλη, ώστε να αντιμετωπιστεί με βραχυπρόθεσμες δράσεις η κατάσταση από την άλλη όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι κραδασμοί στην οικονομία και κοινωνία

Το Ertnews.gr μίλησε με τρεις ευρωβουλευτές. Την ευρωβουλευτή της Ν.Δ Μαρία Σπυράκη, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου Αλαβάνου.

Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, απαντώντας στην ερώτηση του του ERTnews τόνισε πως στην Σύνοδο Κορυφή προσδιορίζονται εθελοντικές κοινές παραγγελίες, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στην χώρα να προσαρμόσει το ενεργειακό της μείγμα.  Παράλληλα όπως είπε, είναι σημαντικό  η χώρα να πρωταγωνιστήσει στην περιοχή με τη δημιουργία της επιτροπής διαχείρισης ενεργειακού ρίσκου και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ τα μέτρα που προβλέπονται από την εργαλειοθήκη η οποία ανακοινώθηκε από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εφαρμόζονται ήδη στην χώρα μας προκειμένου να στηριχτούν τα ευάλωτα και φτωχά νοικοκυριά.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε ότι υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η εργαλειοθήκη για να στηριχθούν από τα κράτη-μέλη τα φτωχότερα νοικοκυριά με τη μείωση των φόρων και των τελών την οποία εφαρμόζουν ήδη 20 κράτη και κυρίως η Ισπανία. Η Ελλάδα όμως όπως είπε ανήκει στα επτά κράτη μέλη που δεν έχουν κάνει μείωση των τεράστιων φόρων στα καύσιμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το πακέτο μέτρων και «πρέπει να πιέσουμε να εφαρμοστεί. και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκλίνει από αυτό που γίνεται στην Ευρώπη.

Οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν πάρα πολύ ως αποτέλεσμα της στρατηγικής απελευθέρωσης της ενέργειας που υλοποιήθηκε από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις σε συνέχεια των πολιτικών της ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος. Εκείνο που χρειάζεται άμεσα, όπως είπε, να γίνει καθώς ένα στα τρία νοικοκυριά αδυνατούσαν να θερμανθούν ήδη από πέρυσι είναι να καταργηθούν το συντομότερο δυνατό οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα και ο φόρος προστιθέμενης αξίας την ενέργεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος