Σύνοδος G7: «Ανάσα φρέσκου αέρα» βλέπει στον Τζο Μπάιντεν ο Μπόρις Τζόνσον

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

“Ανάσα φρέσκου αέρα» είναι ο Τζο Μπάιντεν, λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός την πρώτη μέρα της Συνόδου των G7 στην Κορνουάλη. Η συνάντηση των επτά μεγαλύτερων οικονομιών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αρχικά είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται πρόσωπο με πρόσωπο από τότε που άρχισε η πανδημία. Έχουν να συζητήσουν πως θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας μετά την πανδημία της Covid-19.

Είναι το πρώτο διεθνές ταξίδι του Αμερικάνου προέδρου. Ο Μπόρις Τζόνσον χαιρετίζει την «άφθαρτη σχέση» του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος δεν προτιμά την φράση «ιδιαίτερη σχέση» που χρησιμοποιούσαν όλοι οι προκάτοχοι του, καθώς του φαίνεται «αδύναμη» ενώ δείχνει μια χώρα «σε στιγμή ανάγκης».

Σύνοδος G7: «Ανάσα φρέσκου αέρα» βλέπει  στον Τζο Μπάιντεν ο Μπόρις Τζόνσον

(AP Photo/Jon Super)

Οι 7 μαζί την ηγεσία της ΕΕ αντιμετωπίζουν μία παγκόσμια πρόκληση να δράσουν για την κλιματική κρίση. Η στιγμή χαρακτηρίζεται make or break.

“Νεκρές” γοργόνες “ξεβράζονται στις ακτές του όρμου όπου διεξάγεται η σύνοδος. Περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται ότι τα μέτρα “είναι σταγόνα στον ωκεανό”

Σήμερα έφτασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, Εμμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι όπως επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ.

Στο παρασκήνιο οι εντάσεις για το Brexit και συγκεκριμένα το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία αυξάνονται, με τον Μακρόν να κρατά σκληρή στάση λέγοντας: «τίποτα δεν είναι διαπραγματεύσιμο» σε σχέση με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σε αυτή τη διένεξη μεταξύ των δύο πλευρών η ΕΕ βρίσκει έναν ίσως απροσδόκητο σύμμαχο για το παρελθόν, τον Αμερικανό Πρόεδρο ο οποίος παροτρύνει θερμά την διατήρηση της Συμφωνίας του Μπέλφαστ, τιμώντας έτσι την ιρλανδική καταγωγή του.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος