ΗΠΑ-Έρευνα: Μέχρι το 2030 η βιομηχανία πλαστικών θα είναι η κύρια πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Μέχρι το 2030, η βιομηχανία πλαστικών στις ΗΠΑ, θα εκπέμπει τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ξεπερνώντας τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, προβλέπει νέα έκθεση.

Η μελέτη του Bennington College και της Beyond Plastics υπολόγισε ότι η βιομηχανία πλαστικών παράγει τουλάχιστον 232 εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου κάθε χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της, από τη γεώτρηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την τροφοδοσία των εγκαταστάσεών της, μέχρι την αποτέφρωση των πλαστικών αποβλήτων. Αυτό αντιστοιχεί με τις μέσες εκπομπές 116 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

«Η κλίμακα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της βιομηχανίας πλαστικών είναι συγκλονιστική, ωστόσο είναι εξίσου ανησυχητικό το γεγονός ότι λίγοι άνθρωποι στην κυβέρνηση ή στην επιχειρηματική κοινότητα μιλούν γι’ αυτή», δήλωσε η Τζούντιθ Ένκ, πρώην περιφερειακή διευθύντρια της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος και πρόεδρος της Beyond Plastics.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι πετροχημικές εγκαταστάσεις τείνουν να συγκεντρώνονται σε μόλις 18 κοινότητες με χαμηλό εισόδημα, όπου καταγράφεται το 90% της ρύπανσης.

Με τουλάχιστον δώδεκα ακόμη εργοστάσια παραγωγής πλαστικών υπό κατασκευή και άλλα 15 προγραμματισμένα, οι εκπομπές που θα προκύψουν θα υπονομεύσουν τα όποια κέρδη από τη σταδιακή κατάργηση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προειδοποίησε η Ένκ.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι αρχές πιθανόν να έχουν υποεκτιμήσει τις εκπομπές και την ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζονται με τα διάφορα στάδια της παραγωγής πλαστικών και την εξαγωγή πλαστικών αποβλήτων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κανονισμοί των ΗΠΑ δεν απαιτούν από τη βιομηχανία πλαστικών να τις αναφέρει και καμία ομοσπονδιακή υπηρεσία δεν τις παρακολουθεί, δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης Τζιμ Βάλετ της ερευνητικής ομάδας Material Research.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχανίας Πλαστικών Τζορτζ Ο’Κόνορ δήλωσε ότι η έκθεση «διαλέγει επιλεκτικά τα στοιχεία» και επισήμανε άλλες μελέτες που διαπίστωσαν ότι το πλαστικό οδηγεί στην πραγματικότητα σε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω του ελαφρύτερου βάρους και της ανθεκτικότητάς του σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις όπως το γυαλί και το χαρτί.

Η Ενκ εξήγησε ότι η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία από ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Εμπορίου, που με τη σειρά τους βασίζονται σε αναφορές της βιομηχανίας πλαστικών. Παραδέχθηκε ότι το πλαστικό είναι ελαφρύ και ανθεκτικό, αλλά πρόσθεσε ότι οι υπολογισμοί της βιομηχανίας παραμελούν άλλους παράγοντες που αυξάνουν τις εκπομπές αερίων.

Παρόλο που ορισμένες μάρκες κάνουν τώρα κάποια βήματα σχετικά με τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, η βιομηχανία πλαστικών στο σύνολό της συνεχίζει να αναπτύσσεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή πλαστικού θα μπορούσε να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Πραγματικά πιστεύω ότι τα πλαστικά είναι το σχέδιο Β για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων», λέει η Ένκ. «Γνωρίζουμε ότι λόγω των αυξημένων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και του εξηλεκτρισμού του τομέα των μεταφορών, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα μειώνεται. Και έτσι πολλές από αυτές τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων ποντάρουν στην παραγωγή πλαστικών».

ΠΗΓΗ: Reuters, Fast Company

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος