Ανακύκλωση: Η πιο διαδεδομένη περιβαλλοντική συνήθεια στην Ισπανία

Η Ημέρα Ανακύκλωσης γιορτάζεται στις 17 Μαΐου. Μια διεθνής ημέρα που καθιέρωσε η UNESCO με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τη σημασία της σωστής ανακύκλωσης των απορριμμάτων και την αποφυγή της κουλτούρας που είναι γνωστή ως «χρήση και απόρριψη».

Ανακύκλωση: Η πιο διαδεδομένη περιβαλλοντική συνήθεια στην ΙσπανίαΓράφει ο Όσκαρ Μάρτιν, Διευθύνων Σύμβουλος της Ecoembes, της ΜΚΟ που φροντίζει για το περιβάλλον μέσω της ανακύκλωσης και του οικολογικού σχεδιασμού ελαφρών οικιακών συσκευασιών στην Ισπανία

Κάθε χρόνο αυτή η ημερομηνία μας αναγκάζει να αναλογιστούμε… Για το τι έχει γίνει και τι έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τη φροντίδα του περιβάλλοντος, αλλά και για όλα όσα έχουμε ακόμη να κάνουμε.

Η Ημέρα Ανακύκλωσης ενηλικιώνεται

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης, εξάλλου, δεν είναι απλώς μια ακόμα ημερομηνία. Όχι μόνο επειδή βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ όσον αφορά στη δημόσια υγεία μετά το ξέσπασμα του Covid-19, αλλά και επειδή η Ημέρα Ανακύκλωσης ενηλικιώνεται.

Δεκαοκτώ χρόνια διεκδίκησης και εκτίμησης αυτής της συνήθειας είναι αρκετός χρόνος για να κάνουμε έναν απολογισμό, αλλά και να αναλύσουμε καλά από πού ερχόμαστε και τι θέλουμε να πετύχουμε.

Το 2005 χαρακτηρίστηκε από μια περιβαλλοντική πολιτική που επικεντρώθηκε στην αυξανόμενη πίεση στους φυσικούς πόρους, στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και σε διάφορες κλιματικές καταστροφές. Επίσης, λόγω της έναρξης ισχύος του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο με την πάροδο του χρόνου έγινε η γένεση της παγκόσμιας δέσμευσης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ισπανία, εκείνη η χρονιά έγινε πιο ξεκάθαρη από ποτέ η περιβαλλοντική απειλή.
Ήταν το πιο ξηρό έτος εδώ και 125 χρόνια και ένα από τα πιο τραγικά από άποψη δασικών πυρκαγιών, που οδήγησε στη δημιουργία της UME (Στρατιωτική Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης) για να ενεργεί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές ή ακόμα και λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Δυστυχώς, 18 χρόνια μετά, το περιβαλλοντικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

Ευαισθητοποίηση του Πολίτη

Και σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι το ξέσπασμα της πανδημίας έχει εκτρέψει προσωρινά την εστίαση από την ανάγκη καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

Οι ειδήσεις του 2005 θα μπορούσαν να δημοσιευτούν σήμερα στις σελίδες οποιασδήποτε εφημερίδας ή να ακουσρτούν στο ραδιοφωνικό δελτίο οποιουδήποτε σταθμού.

Αν όμως υπάρχει κάτι που έχει αλλάξει, αυτό είναι, αναμφίβολα, ο βαθμός ευαισθητοποίησης των πολιτών και η δύναμή τους να σημειώνουν το πριν και το μετά.

Ανακύκλωση: Η πιο διαδεδομένη περιβαλλοντική συνήθεια στην Ισπανία

Σήμερα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε σταθερά ότι η κοινωνία βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Εϊμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι και επικριτικοί απέναντι σε ο,τιδήποτε μας περιβάλλει και, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Μια κοινωνία με πολίτες ακτιβιστές, που ενεργούν ως υπεύθυνοι καταναλωτές μηνύοντας εταιρείες για συγκεκριμένες πολιτικές σε αυτό το θέμα, ή από την πιο προσωπική τους σκοπιά, συνεργάζονται και κινητοποιούνται υπέρ της προστασίας της φύσης.

Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αυτής της προσωπικής δέσμευσης έχει να κάνει με την ημέρα που γιορτάζουμε σήμερα.

Δέσμευση στο περιβάλλον

Η ανακύκλωση έχει γίνει η πιο διαδεδομένη περιβαλλοντική συνήθεια μεταξύ των νοικοκυριών στην Ισπανία και οι πολίτες βασίζονται σε αυτήν την πρακτική για να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για το περιβάλλον.

Απόδειξη είναι ότι τέσσερις στους πέντε πολίτες, δηλαδή το 83%, δηλώνουν ήδη ότι έχουν κατά μέσο όρο τρεις κουβάδες, σακούλες ή χώρους που προορίζονται για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων στο σπίτι.

Επιπλέον, αυτή η ατομική δέσμευση υπερβαίνει τις καλές προθέσεις. Ο πολίτης έχει λάβει μέτρα και το βλέπουμε ξεκάθαρα στα τελευταία στοιχεία για την ανακύκλωση συσκευασιών που έχουν καταχωρηθεί στην Ισπανία.

Ανακύκλωση: Η πιο διαδεδομένη περιβαλλοντική συνήθεια στην ΙσπανίαΟι πολίτες δεν λένε ότι ανακυκλώνουν, αλλά το κάνουν

Μόνο το 2021, 1,5 εκατομμύριο τόνοι οικιακών συσκευασιών στάλθηκαν σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, ποσό 5% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος και 25% περισσότερο από εκείνο το 2005, όταν η UNESCO θέλησε να καταστήσει ορατό πώς, μέσω της συνήθειας του διαχωρισμού των απορριμμάτων καθημερινά, θα μπορούσαμε να είμαστε μέρος μιας πραγματικής μηχανής κοινωνικού μετασχηματισμού.

Αν και είναι αλήθεια ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, όχι μόνο στην ανακύκλωση των συσκευασιών, στην οποία υπάρχει ακόμη περιθώριο για μεγαλύτερη συμμετοχή, αλλά κυρίως στην ανακύκλωση άλλων τύπων απορριμμάτων.

Κυκλικό μοντέλο ζωής

Και, σήμερα, Ημέρα Ανακύκλωσης, είναι επίσης μια καλή μέρα για να σκεφτούμε την επείγουσα ανάγκη ενσωμάτωσης όλων των απορριμμάτων στη διαδρομή ανακύκλωσης.
Και, φυσικά, να διεκδικήσουμε την ανάγκη υιοθέτησης ενός κυκλικού μοντέλου ζωής όπου όχι μόνο ανακυκλώνουμε, αλλά όπου, κυρίως, παράγουμε και καταναλώνουμε με πολύ πιο συνειδητό και υπεύθυνο τρόπο.

Μικρές χειρονομίες με τεράστια οφέλη, που πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε, γιατί το μέλλον του πλανήτη μας συνδέεται άμεσα με τις ενέργειές μας στο παρόν.

Ένα μέλλον που αρχίσαμε να μνημονεύουμε, γιορτάζοντας την Ημέρα Ανακύκλωσης, πριν από 18 χρόνια, αλλά που γράφαμε ήδη, μέσα από μια παγιωμένη συνήθεια των πολιτών, και που σήμερα πρέπει να συνεχίσουμε να το προωθούμε μαζί.


Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος
Πηγή: Efeverde.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος