H καθιστική ζωή ευθύνεται για το 3,8% των θανάτων παγκοσμίως

Η καθιστική ζωή για πάνω από τρεις ώρες τη μέρα ευθύνεται για το 3,8% όλων των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη εκτιμά ότι αν το καθισιό, στο σπίτι, στη δουλειά ή κατά τις ώρες αναψυχής, μειωθεί σε λιγότερες από τρεις ώρες καθημερινά, τότε το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου θα αυξηθεί κατά 0,2 χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λεάντρο Ρεζέντε του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “American Journal of Preventive Medicine”, αξιολόγησαν μελέτες από 54 χώρες σχετικά με τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων και, στη συνέχεια, συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με στατιστικές για τους θανάτους.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το καθισιό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία -καρδιαγγειακή ή άλλη-. Υπολογίσθηκε ότι περίπου 433.000 θάνατοι στις 54 χώρες της μελέτης μπορούσαν τελικά να συσχετισθούν με το καθισιό. Ωστόσο, μία μείωση 30 λεπτών κατά μέσο όρο στην καθημερινή καθιστική ζωή, μειώνει αισθητά την θνησιμότητα, ενώ αν η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη (π.χ. δύο ώρες λιγότερο καθισιό), τότε παρατηρούνται τρεις φορές λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με την 30λεπτη μείωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος