Έρευνα: Μικρή η επίδραση της τεχνολογίας στην ψυχική υγεία των έφηβων

Μικρή παραμένει η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης της τεχνολογίας και των προβλημάτων ψυχικής υγείας, σύμφωνα με νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 430.000 νεαρά άτομα ηλικίας 10 έως 15 ετών.

Το βρετανικό ινστιτούτο Oxford Internet συνέκρινε τις ώρες θέασης τηλεόρασης και τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τα συναισθήματα κατάθλιψης, τις αυτοκτονικές τάσεις και τα προβλήματα συμπεριφοράς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια μικρή μείωση στα ποσοστά κατάθλιψης που συνδέονταν με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεοπτική θέαση, από το 1991 έως το 2019.

Έρευνα: Μικρή η επίδραση της τεχνολογίας στην ψυχική υγεία των έφηβων

Διαπίστωσαν ωστόσο, μια μικρή αύξηση μεταξύ συναισθηματικών ζητημάτων και χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν παρατηρήσαμε κάποια διαφορά μεταξύ των επιπτώσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία από το 2010 και το 2019», είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Andrew Przybylski.

«Παρόλα αυτά, δεν λέμε ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερα τα μέσα αυτά. Λέμε ότι η σχέση αυτή δεν είναι ισχυρότερη». Αυτή, σύμφωνα με το BBC, ήταν μια προειδοποίηση για τους ρυθμιστές και τους νομοθέτες που εστιάζουν στις κοινές πεποιθήσεις σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις της τεχνολογίας στην ψυχική υγεία των νέων.

Έρευνα: Μικρή η επίδραση της τεχνολογίας στην ψυχική υγεία των έφηβων

Οι συμμετέχοντες, στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο βαθμολόγησαν τα συναισθήματά τους απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Τον προηγούμενο Ιανουάριο, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η βαριά χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτουν την ψυχική υγεία των εφήβων.

Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Clinical Psychological Science».

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος