Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος δεύτερου εμφράγματος για όσους εργάζονται πολλές ώρες

Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως μια νέα καναδική έρευνα, όσοι έχουν υποστεί έμφραγμα και επιστρέφουν στην εργασία τους δουλεύοντας πολλές ώρες (περισσότερες από 55 την εβδομάδα) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν και δεύτερο έμφραγμα. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί – που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της επιστημονικής τους εργασίας στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας «Journal of American College of Cardiology»–  τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που κάνουν μια δουλειά με ιδιαίτερο στρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν δεύτερο έμφραγμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές -με επικεφαλής τον Δρα Xavier Trudel, του Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ- εξέτασαν τις περιπτώσεις 967 ασθενών (με ιστορικό εμφράγματος, ηλικίας ως 60 ετών) σε 30 νοσοκομεία. Το 22% αυτών έπαθαν δεύτερο έμφραγμα στη διάρκεια της μελέτης. Αναλυτικότερα διαπιστώθηκε ότι, όσοι δουλεύουν περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο δεύτερου εμφράγματος, συγκριτικά με όσους εργάζονται λιγότερες ώρες (35 ως 40 την εβδομάδα).

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους παγκοσμίως δουλεύει περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα. Οι άνδρες είναι πιθανότερο να εργάζονται περισσότερες ώρες από ό,τι οι γυναίκες (11% έναντι 2% αντίστοιχα).


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ sciencedirect.com

Φωτογραφία: Creative Commons-άδεια χρήσης CC0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος