ertnews.gr

Επιστήμονες απαθανάτισαν το σπάνιο καλαμάρι «Bigfin» στον Κόλπο του Μεξικού

18/11 18:52
Επιστήμονες απαθανάτισαν το σπάνιο καλαμάρι «Bigfin» στον Κόλπο του Μεξικού

(NOAA)

Επιστήμονες κατέγραψαν πρόσφατα εντυπωσιακά πλάνα ενός σπάνιου καλαμαριού με τεράστια, ιριδίζοντα πτερύγια και περίεργες, αγκιστροειδείς καμπύλες στα πλοκάμια του, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής τους στον Κόλπο του Μεξικού. Πρόκειται για το καλαμάρι bigfin (Magnapinna) το οποίο έχει καταγραφεί λιγότερο από 20 φορές, σύμφωνα με δήλωση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Οι επιστήμονες της NOAA εντόπισαν το καλαμάρι κατά τη διάρκεια της αποστολής με τίτλο «Windows to the Deep 2021: Southeast ROV and Mapping expedition», που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές βαθιών υδάτων στον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοικτά των νοτιοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά την υποβρύχια βιντεοσκόπηση κοντά στο West Florida Escarpment – μια απότομη κλίση του πυθμένα που χωρίζει τα ρηχά, παράκτια ύδατα από τα βαθιά του Κόλπου του Μεξικού – η ομάδα παρατήρησε μια σειρά από αραχνοΰφαντες μπλε απολήξεις να παρασύρονται από το τηλεχειριζόμενο όχημά τους (ROV).

Στα πλάνα, η κάμερα αποκαλύπτει το μεγάλο καλαμάρι σε όλο του το μεγαλείο, με τα οκτώ πόδια και τα δύο πλοκάμια του να απλώνονται πίσω του. Τα μεγάλα πτερύγια του πλάσματος – τα οποία εκτείνονται από το κύριο τμήμα του σώματός του που ονομάζεται μανδύας – κυματίζουν στο νερό. Ο διάφανος μανδύας περιέχει τα όργανα του καλαμαριού, τα οποία φαίνονται ανοιχτά κίτρινα και ροζ στο φως του ROV.

Ο Μαίκ Βεκιόνε, ερευνητής ζωολόγος της NOAA Fisheries και του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian, βρισκόταν στην ξηρά και παρακολουθούσε τα πλάνα του ROV σε δορυφορική σύνδεση, όταν εμφανίστηκε το καλαμάρι. Ο ίδιος και ο Ρίτσαρντ Γιανγκ του Πανεπιστημίου της Χαβάης, κατέγραψαν για πρώτη φορά την οικογένεια των καλαμαριών Bigfin, που ονομάζεται Magnapinnidae, το 1998. Έκτοτε, έχουν καταγραφεί τρία είδη καλαμαριών bigfin, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα είδη προς ανακάλυψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NOAA.

Το συγκεκριμένο καλαμάρι εθεάθη να κολυμπάει περίπου 2.385 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΟΑΑ, καλαμάρια bigfin έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν σε βάθος έως και 4.735 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Τα μέλη της οικογένειας bigfin είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλα τα οικοσυστήματα των βαθιών ωκεανών του κόσμου, αλλά δεν είναι σαφές πόσα υπάρχουν συνολικά, καθώς παρατηρούνται τόσο σπάνια. Πέρυσι, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι είδαν πέντε καλαμάρια bigfin κοντά στον Μεγάλο Αυστραλιανό Κόλπο στη Νότια Αυστραλία.

Επιστήμονες απαθανάτισαν το σπάνιο καλαμάρι «Bigfin» στον Κόλπο του Μεξικού

ΠΗΓΗ: Live Science

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version