ertnews.gr

Δύο πλανήτες του κοντινού άστρου Trappist-1 μπορεί να είναι κατοικήσιμοι

24/01 10:02
Δύο πλανήτες του κοντινού άστρου Trappist-1 μπορεί να είναι κατοικήσιμοι

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έφεραν στο φως επιστήμονες, δύο εξωπλανήτες του άστρου Trappist-1 είναι πιθανόν κατάλληλοι ώστε να φιλοξενήσουν ζωή.

Σύμφωνα με σχετική ανακάλυψη που πραγματοποίησαν οι αστρονόμοι περίπου πριν από ένα έτος, το εν λόγω άστρο (Trappist-1) διαθέτει επτά πλανήτες που όλοι έχουν σχεδόν το μέγεθος της Γης. Όπως είναι αναμενόμενο, μια τέτοια ανακάλυψη προκαλεί έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας, καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται η ύπαρξη τόσων «γήινων» πλανητών γύρω από ένα άστρο.

Βάσει της καινούριας μελέτης, που αξιοποιεί τα δεδομένα των υπολογιστών, εκτιμάται ότι, οι πλανήτες Trappist-1 d και e είναι οι πιθανότερο να είναι κατοικήσιμοι λόγω των ήπιων θερμοκρασιών τους και γενικότερα των πιο ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών τους.

Οι 6 από τους 7 πλανήτες του Trappist-1 έχουν πιθανότατα στην επιφάνειά τους νερό σε υγρή μορφή ή σε μορφή πάγου. Ο d είναι πιθανό να αποτελεί ουσιαστικά έναν υδάτινο κόσμο, που είναι στο σύνολό του καλυπτόμενος από από έναν παγκόσμιο ωκεανό, με θερμοκρασία γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου. O e είναι πιο κρύος, με πιθανές θερμοκρασίες όπως της Ανταρκτικής. Ο c είναι πιο πιθανό να διαθέτει στερεά, βραχώδη επιφάνεια, αλλά ελάχιστο ή καθόλου νερό.

Επικεφαλής της νέας μελέτης, που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής “Astronomy & Astrophysics”, είναι η Έιμι Μπαρ του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version