Δείτε πώς η Γη εισπνέει και εκπνέει τον άνθρακα

Η Γη φαίνεται σα να εισπνέει και να εκπνέει σε μια νέα κινούμενη εικόνα που δείχνει πώς προσλαμβάνεται και απελευθερώνεται ο άνθρακας καθώς αλλάζουν οι εποχές. Οι ήπειροι φαίνεται να «ξεφουσκώνουν» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς η βλάστηση αναπτύσσεται και τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Τον χειμώνα, οι ήπειροι φαίνεται να «φουσκώνουν», υποδηλώνοντας ότι η βλάστηση πεθαίνει και ο άνθρακας απελευθερώνεται.

Τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε ο Μάρκους Ράιχσταϊν, διευθυντής του Τμήματος Βιογεωχημικής Ενσωμάτωσης στο Ινστιτούτο Βιογεωχημείας Max-Planck στη Γερμανία, για να δημιουργήσει την κινούμενη εικόνα, προέρχονται από δορυφορικές παρατηρήσεις και εκατοντάδες σταθμούς παρακολούθησης του άνθρακα σε όλο τον κόσμο.

Δείτε πώς η Γη εισπνέει και εκπνέει τον άνθρακα
(Markus Reichstein)

Οι αλλαγές είναι πιο εντυπωσιακές στα εύκρατα γεωγραφικά πλάτη, όπως η ηπειρωτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, όπου οι εποχιακές διαφορές είναι πιο έντονες. Οι περιοχές του ισημερινού δεν αλλάζουν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ ορισμένες περιοχές της ερήμου, καθώς έχουν αραιή βλάστηση, δεν αποθηκεύουν ούτε απελευθερώνουν άνθρακα.

Αυτό που δείχνει η εικόνα είναι ένα σημαντικό τμήμα του κύκλου του άνθρακα, δηλαδή της ροής του άνθρακα σε όλο το σύστημα του πλανήτη. Ο άνθρακας μπορεί να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από την αποσύνθεση οργανικών υλικών και από τη διάβρωση πετρωμάτων που περιέχουν ενώσεις άνθρακα- αντίθετα, μπορεί να απορροφηθεί από τους ωκεανούς και τα φυτά, τα οποία χρησιμοποιούν άνθρακα στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Η σημασία των φυτών είναι σαφής στη εικόνα, στην οποία απεικονίζονται μέρη όπως ο Αμαζόνιος της Βραζιλίας και τα δάση της Ανατολικής Ευρώπης που απορροφούν τεράστιες ποσότητες άνθρακα το καλοκαίρι του νότιου και του βόρειου ημισφαιρίου, αντίστοιχα. Ο ωκεανός δεν συμπεριλαμβάνεται στην εικόνα, γιατί ενώ απορροφά άνθρακα, δεν εμφανίζει εποχιακά μοτίβα.

Η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει το μοτίβο της ανάπτυξης της βλάστησης σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Ράιχσταϊν, οπότε η ροή του άνθρακα μέσα και έξω από τη βιόσφαιρα επίσης αλλάζει. Αυτές οι αλλαγές είναι πολύ μικρές για να φανούν σε μια απεικόνιση όπως αυτή που δημιούργησε, αλλά θα έχουν διαφορετικές επιπτώσεις σε διαφορετικά μέρη. Για παράδειγμα, τα θερμότερα, μακρύτερα καλοκαίρια στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών. Στα μέρη όμως όπου η αύξηση της θερμοκρασίας συνοδεύεται από έλλειψη βροχοπτώσεων – όπως σε μεγάλο μέρος της αμερικανικής Δύσης – η κλιματική αλλαγή μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη των φυτών.

«Αυτός ο κύκλος του άνθρακα και το πώς αλλάζει από μήνα σε μήνα μας λέει πολλά», δήλωσε ο Ράιχσταϊν. Αν αναφερόμαστε όμως στον κοινωνικό αντίκτυπο, το μήνυμα είναι ότι τα δάση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του πλανήτη. Πρόσφατη έρευνα διαπιστώνει ότι ο Αμαζόνιος, μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές άνθρακα στον πλανήτη, απελευθερώνει περισσότερο άνθρακα κάθε χρόνο από ό,τι απορροφά, εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών και των πυρκαγιών, αναφέρει το Live Science.

«Βασικά δείχνει πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε τις δεξαμενές άνθρακα», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: Live Science 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος