Covid-19: Επιστήμονες μελετούν τα πιθανά οφέλη από τον συνδυασμό δόσεων διαφορετικών εμβολίων

Στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τον νέο κορονοϊό και να δώσουν ένα τέλος στην πανδημία, οι επιστήμονες ερευνούν το κατά πόσο ο συνδυασμός δόσεων από διαφορετικά εμβόλια κατά του SARS-CoV-2  μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός στη μάχη κατά του ιού.

Τον Ιανουάριο η Βρετανία ανακοίνωσε –προκαλώντας έκπληξη και σε αρκετούς ειδικούς ανά τον κόσμο- ότι αν δεν ήταν διαθέσιμη η δεύτερη δόση από το ίδιο εμβόλιο, οι ασθενείς μπορούσαν να εμβολιασθούν με κάποιο άλλο (κατά του κορονοϊού). Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα των New York Times, μολονότι η πρακτική του συνδυασμού δόσεων διαφορετικών εμβολίων δεν βασιζόταν σε επιστημονικά δεδομένα (τα οποία θα αποτελούσαν εγγύηση για την εφαρμογή των πολιτικών «ανάμειξης» διαφορετικών δόσεων) αυτό ενδέχεται να αλλάξει, καθώς αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα σχετικών δοκιμών.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο την πρώτη διερευνητική δοκιμή Com-Cov, με τη συμμετοχή  830 εθελοντών, στους οποίους χορηγήθηκε η πρώτη δόση με εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και η δεύτερη με εκείνο της AstraZeneca ή αντιστρόφως.  Για την περίπτωση των βρετανικών κλινικών δοκιμών, οι  ερευνητές της Οξφόρδης επιχείρησαν τον συνδυασμό δύο εμβολίων διαφορετικής τεχνολογίας. Αυτό της Pfizer/BioNtech είναι mRNA (περιέχει δηλαδή  μικροσκοπικά σφαιρίδια λιπιδίων, τα οποία περιλαμβάνουν γενετικές οδηγίες με βάση το μόριο RNA. οι εν λόγω οδηγίες επιτρέπουν στα κύτταρα να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού). Από την άλλη, το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών.

Προκειμένου να διαπιστώσουν αν η «ανάμειξη» των δύο διαφορετικών εμβολίων έχει, πράγματι, καλύτερο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, οι Βρετανοί επιστήμονες θα αρχίσουν σύντομα τις αναλύσεις αίματος των εθελοντών. Ωστόσο, με την ανάπτυξη καινούριων εμβολίων ενάντια στη λοίμωξη Covid-19, οι συνδυασμοί που δοκιμάζονται από τους ειδικούς (σε ανθρώπους ή και ζώα) γίνονται περισσότεροι.

Βεβαίως, οι συνδυασμοί διαφορετικών εμβολίων δεν ξεκίνησαν κατά την πανδημία του κορονοΪού. Στο παρελθόν έχουν δοκιμαστεί –χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα καθώς έχουν εφαρμοστεί κυρίως σε ζώα- για την καταπολέμηση άλλων ιών, όπως της γρίπης, του HIV και του Έμπολα.

Οι ερευνητές του ρωσικού Ινστιτούτου Γκαμαλέγια (Gamaleya) δημιούργησαν –το 2017- ένα εμβόλιο κατά του Έμπολα, η πρώτη δόση του οποίο περιείχε έναν αδενοϊό και η δεύτερη έναν άλλο ιό. Με παρόμοιο τρόπο και με την εισαγωγή ενός γονιδίου σε δύο αδενοϊούς (το οποίο παράγει την πρωτεΐνη-ακίδα στην επιφάνεια του κορονοϊού) δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες το εμβόλιο Sputnik-V ενάντια στην Covid-19. Σήμερα χρησιμοποιείται στη Ρωσία και σε 56 ακόμη χώρες του κόσμου.

Το ρωσικό Ινστιτούτο Ερευνών Γκαμαλέγια ένωσε πρόσφατα τις δυνάμεις του με την AstraZeneca (οι δύο δόσεις του εμβολίου της οποίας περιέχουν έναν διαφορετικό αδενοϊό από χιμπατζή, τον ChAdOx1) για την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με το κατά πόσο είναι ασφαλής και επιτυχής ο συνδυασμός των διαφορετικών εμβολίων. Στο πλαίσιο δύο κλινικών δοκιμών, μίας στο Αζερμπαϊτζάν που μόλις ξεκίνησε και μίας στη Ρωσία η οποία  θα ξεκινήσει σύντομα, εθελοντές θα λάβουν μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca και μία του Sputnik-V.

Ένα ακόμη είδος εμβολίων κατά του SARS-CoV-2 είναι υπό δοκιμή. Αυτό αφορά εμβόλια τα οποία δεν περιέχουν γενετικές οδηγίες για τη δημιουργία της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού, αλλά την ίδια την πρωτεΐνη (ολόκληρη ή μέρος αυτής). Είκοσι εννέα εμβόλια που βασίζονται στην εν λόγω πρωτεΐνη- ακίδα περνούν από κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, κανένα δεν έχει λάβει έγκριση προς το παρόν. Σήμερα χρησιμοποιούνται συνολικά 13 εμβόλια κατά του κορονοϊού. Άλλα 67 βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ nytimes.com

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος