ertnews.gr

Αλγόριθμος συνθέτει νέες μελωδίες χωρίς τη βοήθεια μουσικής θεωρίας

14/07 16:47
Αλγόριθμος συνθέτει νέες μελωδίες χωρίς τη βοήθεια μουσικής θεωρίας

Μια ομάδα επιστημόνων από την Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL) ανέπτυξε έναν αλγόριθμο βαθιάς μάθησης (deep learning) που μπορεί να συνθέσει μελωδίες οι οποίες μιμούνται διάφορα είδη μουσικής. Ο αλγόριθμος αυτός θα μπορεί μελλοντικά να συνθέσει μουσική για πολλά όργανα και για ορχήστρα σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες εφαρμογές.

Το “deep artificial composer” ή DAC για συντομία, δημιουργεί μελωδίες που μιμούνται την παραδοσιακή ιρλανδική λαϊκή μουσική και μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς να αντιγράφει τις ήδη υπάρχουσες. Το DAC μπορεί να συνθέσει σύνθετες μελωδίες χωρίς οποιαδήποτε μουσική θεωρία βασιζόμενο αποκλειστικά σε μια μεγάλη βάση μουσικών δεδομένων.

Την ιδέα της αλγοριθμικής μουσικής σύνθεσης την αναφέρει για πρώτη φορά η Αγγλίδα μαθηματικός Ada Lovelace τον 19ο αιώνα. Η Lovelace αναφέρεται σε μια «αναλυτική μηχανή» που θα μπορεί να προγραμματιστεί έτσι ώστε να μπορεί να λύσει ακόμα και τα πιο σύνθετα προβλήματα και ακόμη και να συνθέσει μουσική.

Αλγόριθμος συνθέτει νέες μελωδίες χωρίς τη βοήθεια μουσικής θεωρίας

Ο αλγόριθμός DAC δε βασίζεται καθόλου στην παραδοσιακή μουσική θεωρία. Κάθε μουσικό είδος που παράγει έχει τους δικούς του κανόνες και συχνά βασίζεται στην αρμονία και την αντίστιξη. Στην πραγματικότητα, καθορίζει τους δικούς του κανόνες βασιζόμενος σε υπάρχουσες μελωδίες με την χρήση νευρωνικών δικτύων. Το DAC επιλέγει το μουσικό ύφος μελετώντας πώς μέσα σε ένα κομμάτι η μια νότα διαδέχεται την άλλη και υπολογίζει τον τόνο και την διάρκεια της επόμενης. Μπορεί επίσης να προσδιορίσει εάν η σύνθεση είναι αρκετά πρωτότυπη, συγκρίνοντας μοτίβα που βρίσκονται στη βάση δεδομένων του.

«Η επιτυχία του DAC μας δίνει μια εικόνα για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος…Τα νευρωνικά δίκτυα που έχουν μνήμη που εκτείνεται σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες είναι απαραίτητα για την σύνθεση και η ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να διατηρεί πληροφορίες ακόμα και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το κλειδί στη σύνθεση μουσικής» εξηγεί ο Wulfram Gerstner, διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικών Νευροεπιστημών της Λωζάνης.

ΠΗΓΗ :

https://actu.epfl.ch/news/artificial-musician-builds-new-melodies-without-mu/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version