1000 start up: Νέα τεχνολογικά ταλέντα στο Παρίσι

Το μεγαλύτερο «εκκολαπτήριο» (incubator) start ups στον κόσμο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στα τέλη του 2016 στο Παρίσι, με σκοπό να προσελκύσει νέα ταλέντα και χρηματοδότες καθώς και να προωθήσει την γαλλική τεχνολογία εντός κι εκτός των συνόρων της. Στο Halle Freyssinet, έναν ιστορικό βιομηχανικό χώρο 33.000 τμ, που βρίσκεται στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, θα βρουν ένα τεράστιο «καταφύγιο» 1000 start ups που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ψηφιακής δημιουργίας.

Εμπνευστής και χρηματοδότης- μαζί με το Ταμείο Καταθέσεων- του σχεδίου αυτού, (http://1000startups.fr/) είναι ο Γάλλος επιχειρηματίας Ξαβιέ Νιέλ, ιδιοκτήτης της Free, μιας από τις πιο ανταγωνιστικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών στην Γαλλία και ιδρυτής του ‘Σχολείου 42’, μιας σχολής που προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση σε πληροφορική σε νέους από 18 έως 30 ετών. Οκτακόσιοι φοιτητές αποφοιτούν κάθε χρόνο από την σχολή που λειτουργεί από το 2013.

Συνεργάτες του Νιέλ, ο Δήμος του Παρισιού ο οποίος, από το 2008, έχει ήδη επενδύσει πάνω από ένα δισ. ευρώ σε νέα start ups καθώς κι επτά κορυφαία πανεπιστημιακά κέντρα.

Η βασική αρχή του σχεδιασμού για την μετατροπή του Halle Freyssinet σε εκκολαπτήριο/φυτώριο ψηφιακών επιχειρήσεων ήταν να συντηρήσει και να αποκαταστήσει το κτίριο του Eugène Freyssinet, μετατρέποντάς το σε ένα ζωντανό χώρο ψηφιακής δημιουργίας.

Η ομάδα του γαλλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Γουιλμότ και Συνεργάτες που ανέλαβε την ανάθεση, σχεδίασε μεγάλους κι ευέλικτους χώρους υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογίες κατασκευής και παρέχοντας την υποδομή για ψηφιακές δυνατότητες υψηλών προδιαγραφών, με σκοπό να προσφέρει ένα δημιουργικό και ζωντανό περιβάλλον στις επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν εκεί.

Εκτός από τα γραφεία, θα συστεγάζονται ένα εργαστήριο που θα κατασκευάζει μακέτες και πρωτότυπα, ένα αμφιθέατρο 500 θέσεων, αίθουσες συναντήσεων, διοικητικές υπηρεσίες, ταχυδρομείο και εστιατόριο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Σε μια πόλη όπως το Παρίσι όπου τα ενοίκια είναι αστρονομικά, το εκκολαπτήριο αυτό θα παρέχει έτοιμους χώρους-γραφεία με χαμηλά ενοίκια καθώς και πολλαπλή υποστήριξη. Παράλληλα, θα δίνει την δυνατότητα στους δημιουργούς των start ups να δικτυωθούν και να έρθουν σε επαφή με πιθανούς χρηματοδότες. Tα επίσημα εγκαίνια του 1000 start up, έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2016.

French Tech-Η Γαλλική απάντηση στο Σίλικον Βάλευ;

Το La French Tech, αναφέρεται σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται για ή σε γαλλικά start ups, εντός κι εκτός Γαλλίας. Το οικοσύστημα αυτό, απαρτίζεται από επιχειρηματίες, χρηματοδότες, μηχανικούς, σχεδιαστές (designers), συλλόγους, bloggers, media, μεγάλες εταιρίες και κυβερνητικές υπηρεσίες. Όλοι οι βασικοί παίκτες δηλαδή που συμμετέχουν στην ανάπτυξη νέων εταιρειών και την διεθνή προβολή της γαλλικής τεχνολογίας.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, η Γαλλία θέλει να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για μια συλλογική δυναμική συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων και παράλληλα να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των νέων εταιριών μέσα από προγράμματα, διαγωνισμούς και ποικίλες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αυτή την στιγμή στην Γαλλία υπάρχουν 40 εκκολαπτήρια επιχειρήσεων (incubators), 80 συνεργατικοί χώροι (coworking) και 20 συμπλέγματα γνώσης και τεχνολογίας (Fab Labs). Περίπου 1.500 start-up επιχειρήσεις δημιουργούνται κάθε χρόνο με άριστα αποτελέσματα.

Ξεκινήστε την επιχείρησή σας στην Γαλλία: Διεθνής διαγωνισμός για νέα start ups

Ένας από τους διαγωνισμούς αυτούς είναι και τo French Tech Ticket είναι ένας ανοιχτός διαγωνισμός για μη Γάλλους επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να στήσουν το δικό τους start up στο Παρίσι. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο και τα ονόματα των επιλαχόντων θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο του 2015. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα: http://www.ambafrance-gr.org/Lancement-du-Paris-French-Tech-7229

Για πληροφορίες, συμβουλές, νέα και διαγωνισμούς από τον χώρο των start ups, μπορείτε να επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο/πλατφόρμα http://1001startups.fr/

Δείτε : To γαλλικό ντοκιμαντέρ «Αγαπάμε τους επιχειρηματίες» (We love entrepreneurs) με θέμα τα γαλλικά startups:  http://en.lafrenchtech.com/news/we-love-entrepreneurs-a-documentary-about-french-tech-startups/

Eύη Τσιριγωτάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος