ertnews.gr

Β. Mανωλόπουλος: Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Έχουμε καθυστερήσει (video)

10/11 10:25
Β. Mανωλόπουλος: Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Έχουμε καθυστερήσει (video)

(AP Photo/Markus Schreiber, file)

«Δυστυχώς είμαστε στο μέσον της πανδημίας, που φαίνεται να χειροτερεύει. Με δεδομένο ότι οι σημερινοί θάνατοι αντανακλούν τα κρούσματα που είχαμε πριν από δύο εβδομάδες, τα πολύ μεγάλα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας θα αντανακλάσουν σε πολύ μεγάλους αριθμούς σε ΜΕΘ και θανάτους τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, ζητώντας από την κυβέρνηση να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, προτού να είναι πολύ αργά.

«Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει την πολιτική απόφαση να προχωρήσει σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, σε κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, για να περάσει το μήνυμα της αποφασιστικότητας», επισήμανε ο κ. Μανωλόπουλος συγκρίνοντας το τι συμβαίνει στην Ελλάδα με την Γαλλία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, η επιδημιολογική κατάσταση από τον κορονοϊό στη χώρα είναι πολύ επιβαρυμένη, γι’ αυτό και πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

«Έχουμε καθυστερήσει. Αν ξεκινούσαν να εμβολιάζονται τώρα οι άνθρωποι θα είχαν την απαιτούμενη ανοσία σε ένα μήνα. Όσο καθυστερούμε, χειροτερεύουμε την πορεία του χειμώνα για τους επόμενους μήνες. Ο ιός θα συνεχίζει για μήνες να βρίσκει ανθρώπους να μολύνει», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Μανωλόπουλος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αγωνία για το κατά πόσο μπορούν τα νέα μέτρα να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Δεν ξέρω κατά πόσο τα μέτρα που εφαρμόζονται το Σάββατο μπορούν να ανακόψουν αυτό το ρυθμό». Όπως είπε, ο ίδιος θα ήθελε πιο αποφασιστικά μέτρα από την κυβέρνηση όσον αφορά τους εμβολιασμούς.

Τα χάπια για τον κορονοϊό δεν λύνουν το πρόβλημα

Μιλώντας για το θέμα των αντιικών φαρμάκων που τίθενται σιγά σιγά στην φαρέτρα των ιατρών που μάχονται την Covid-19 o καθηγητής Φαρμακολογίας δήλωσε στην ΕΡΤ πώς δεν θα επηρεάσει άμεσα την υγειονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Τα δύο χάπια (σ.σ. της Μerck και της Pfizer) είναι πολύ καλά. Στην Ελλάδα θα τα έχουμε τους επόμενους δύο μήνες γιατί όλος ο κόσμος τα διεκδικεί. Από αυτά θα έχουμε κάποιες χιλιάδες δόσεις, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα», σχολίασε.

Όσον αφορά τα αντισώματα, ο ιατρός είπε ότι μιλάμε μόλις για 2.000 δόσεις. «Η ΕΕ έχει καθυστερήσει πάρα πολύ σε αυτό το θέμα», σχολίασε.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην το κάνουν.

«Υπάρχει η εμπειρία από τη χορήγηση σε χιλιάδες παιδιά σε Καναδά και ΗΠΑ. Το βλέπω θετικά και ελπίζω ότι σύντομα να έχουμε αυτή τη δυνατότητα και στην Ελλάδα για να εμβολιάσουν όσοι το επιθυμούν τα παιδιά τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version