Την ανεξέλεγκτη δράση ΜΚΟ καταγγέλλουν οι υγειονομικοί φορείς της Λέσβου (vid)

Λόγω του μεγάλου προσφυγικού ρεύματος στη Λέσβο, πολλές οργανώσεις με γιατρούς έφτασαν στο νησί, προσφέροντας ουσιαστικές υπηρεσίες. Όμως η δράση κάποιων οργανώσεων, όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί φορείς της Λέσβου, έγινε ανεξέλεγκτη, αφού τα μέλη τους δηλώνουν γιατροί χωρίς καμία πιστοποίηση, και δημιουργούν προβλήματα, ακόμα και στην παροχή υπηρεσιών υγείας, απαγορεύουν ακόμη και την πρόσβαση σε ακτές, ή στα σημεία δράσης τους

Οι μεγάλες προσφυγικές ροές βρήκαν το νησί ανοχύρωτο να αντιμετωπίσει μόνο του όλο αυτό τον κόσμο και πολλές είναι οι οργανώσεις που κάλυψαν ή προσπαθούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών ωστόσο δημιουργήθηκαν κάποια φαινόμενα τα οποία διαπίστωσαν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, γιατροί και διασώστες που γίνονται επικίνδυνα ακόμα και για τη ζωή των προσφύγων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Κάποιες οργανώσεις ή ομάδες απαγορεύουν την πρόσβαση στις παραλίες, δυσκολεύουν το έργο της διάσωσης, γίνονται επικίνδυνοι αφού όταν βγαίνει η βάρκα αντί να περιθάλψουν τα μωρά παιδιά και να τα ζεστάνουν φωτογραφίζονται αγνοώντας βασικούς κανόνες περίθαλψης» μας είπε η διασώστρια Ζωή Λειβαδίτου και επιβεβαιώνουν οι γιατροί.

Ο ιατρικός σύλλογος Λέσβου τονίζει ότι η παρουσία γιατρών μέσω ΜΚΟ ή άλλων οργανώσεων στο νησί, είναι αναγκαία και απαραίτητη, για να είναι όμως λειτουργική και να μη δημιουργούνται αυτά τα φαινόμενα πρέπει ο ιατρικός σύλλογος να γνωρίζει και να πιστοποιήσει το ιατρικό δυναμικό που έρχεται εδώ για να υπάρξει και συντονισμός όταν υπάρξει ανάγκη.

Γιατροί από όλες τις ενώσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νησί και οι ίδιοι διαπίστωσαν αυτές τις αδυναμίες.

Ο υγειονομικός κόσμος του νησιού τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση ΜΚΟ και εθελοντές που βρέθηκαν στο νησί αντιμετώπισαν πολλά ζητήματα στη διαχείρηση του προσφυγικών ροών, αλλά υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα που πρέπει να σταματήσουν. Ο ιατρικός σύλλογος έχει ενημερώσει τον ΠΙΣ ενώ και ο διευθυντής στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης ενημέρωσε τον ΓΓ του Υπουργείου Υγείας στην πρόσφατη επισκεψή του στο νησί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας.

ΕΡΤ Αιγαίου, Ρεπορτάζ Μυρσίνη Τζινέλλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος