Revenge porn: Τι ισχύει στην ελληνική νομοθεσία – Πώς τεκμαίρεται η νομική παράβαση

Το θέμα του “revenge porn” κυριαρχεί εδώ και λίγες ώρες στην ελληνική ειδησεογραφία και το ertnews.gr  απευθύνθηκε στον δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, Βασίλη Σωτηρόπουλο, προκειμένου να διερευνήσει τι ισχύει στην ελληνική νομοθεσία κι αν τελικά τα θύματα μπορούν να έχουν νομική κάλυψη.

Όπως ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος «η εκδικητική δημοσιοποίηση ιδιωτικών δεδομένων είναι ο περιφραστικός όρος με τον οποίο θα απέδιδα τον αγγλικό όρο “revenge porn“, αποφεύγοντας και την κακοποιητική χροιά που συνδέει την ερωτική ζωή με την πορνογραφία. Η καταγραφή περιπτύξεων και άλλων σεξουαλικών πράξεων για αποκλειστικά ιδιωτική χρήση δεν είναι πορνογραφία, γιατί δεν έχει δημιουργηθεί με σκοπό να διεγείρει ακαθόριστο αριθμό τρίτων. Δεν έχει δημιουργηθεί για χρήση ευρύτερη από τους ανθρώπους που έχουν δώσει την συναίνεσή τους».

Τονίζει ότι η συναίνεση είναι η λέξη κλειδί γύρω από την χρήση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού καθώς «όταν η συναίνεση δεν καλύπτει την πράξη της δημοσιοποίησης, η οποία γίνεται για λόγους αντεκδίκησης, τότε βρισκόμαστε στην σφαίρα του παρανόμου».

Η νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Ο ίδιος εξηγεί ότι «η νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων τυποποιεί αυτή την πράξη ως ποινικό αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με ποινή 1-5 χρόνια φυλάκισης και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ. Ένα “ταβάνι” ποινών που δεν έχει επιβληθεί ποτέ από κανένα δικαστήριο στην Ελλάδα (ο νόμος είναι σχετικά νέος, είναι ο Ν.4624/2019)».

Σε ποιες χώρες είναι αυτοτελές ποινικό αδίκημα

«Σε άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες όμως, η ίδια η πράξη έχει γίνει αυτοτελές ποινικό αδίκημα, δηλαδή δεν εξαρτάται από τις προϋποθέσεις εφαρμογής του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα. Αυτό είναι το παράδειγμα των 4 ευρωπαϊκών χωρών Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας, το οποίο υποστηρίζεται ότι πρέπει να ακολουθήσει ο νομοθέτης και στην Ελλάδα» επισημαίνει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Revenge porn: Τι ισχύει στην ελληνική νομοθεσία – Πώς τεκμαίρεται η νομική παράβαση

Σχετικά Άρθρα: Πρώτη δήλωση του Στάθη Παναγιωτόπουλου μετά τις καταγγελίες για revenge porn: “Ήταν απερισκεψία”

Εκδικητική πορνογραφία: Ο διασυρμός της γυναικείας φύσης με τον μανδύα της τεχνολογίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος