Θ. Αντωνακάκη στο Πρώτο: Πηγαίνουμε σε έναν κύκλο ενεργειακής και κλιματικής φτώχειας (audio)

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής όσο και οι πολιτικές αντιμετώπισής της, όπως οι πολιτικές μετριασμού, η μετάβαση στην πράσινη οικονομία μέσα από δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας, επηρεάζουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, ομάδες με χαμηλό εισόδημα, που δεν διαθέτουν αποταμιεύσεις, που δεν διαθέτουν πρόσβαση σε δανεισμό για να μπορέσουν να ενταχθούν σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή αγοράς εξοπλισμών προηγμένης τεχνολογίας για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή. «Αυτές οι ομάδες θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, άρα πάμε σε έναν κύκλο ενεργειακής και κλιματικής φτώχειας», υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στον Αλφόνσο Βιτάλη, η Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεοδώρα Αντωνακάκη.

Είναι σημαντικό λοιπόν, αυτές οι ομάδες να μπορέσουν να συμμετέχουν σε όλη αυτή την μετάβαση. Εκεί υπάρχει η πολιτική της Ε.Ε. της πράσινης συμφωνίας, με το σύνθημα «Κανείς δεν θα μείνει πίσω», που έρχεται ακριβώς να προτείνει λύσεις για τις πιο ευάλωτες ομάδες και τις πιο ευάλωτες περιοχές για να γίνει μια δικαιότερη μετάβαση. «Σε αυτό το σημείο πρέπει να δούμε και το κομμάτι της πανδημίας, είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάκαμψη από την πανδημία, ώστε με κάποιες παραμέτρους που θα καταστήσουν πιο πράσινη αυτή την ανάκαμψη να αντιμετωπιστούν παράλληλα και τα δύο αυτά προβλήματα. Οι υπολογισμοί για τα κόστη που χρειάζονται για τον μετριασμό είναι πολύ υψηλοί. Το σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε από κάπου, και σε αυτό το σημείο είναι κρίσιμο το ότι έρχεται και η ευρωπαϊκή ταξινόμηση που είναι η ταξινόμηση των επενδύσεων με βάση τα πράσινα ή μη πράσινα χαρακτηριστικά τους, να μας πει ακριβώς αυτές τις δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε και πού να αποεπενδύσουμε».

 

Σύμφωνα με τις μελέτες των επιστημόνων, οι οποίες τις οποίες ξεκίνησαν για την Τράπεζα της Ελλάδας το 2009 και με τα πρώτα αποτελέσματά τους το 2011, είναι αναμενόμενη θεωρητικά, ειδικά σε ένα προφίλ του 2030, του 2050 και ευρύτερα ως το τέλος του αιώνα, μια αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Περισσότερες ημέρες, μεγαλύτερη θερμοκρασία και μεγαλύτερη συχνότητα καύσωνα. «Αυτά τα φαινόμενα δεν θα μπορούσαν να είναι δυνατά χωρίς την κλιματική αλλαγή».

Στα αστικά κέντρα θα έχουμε πιο δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, είπε καταλήγοντας η κ. Αντωνακάκη. Μάλιστα, «στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε πιο καλές συνθήκες για το ανθρώπινο σώμα, επιτείνεται ακόμα περισσότερο το φαινόμενο, δημιουργείται δηλαδή ένας φαύλος κύκλος, λόγω της χρήσης μηχανικών μέσων, των κλιματιστικών, που αντίστοιχα αυξάνουν τις θερμοκρασίες γύρω από τους χώρους που προσπαθούμε να δροσίσουμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος