Συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΕΡΤ: Το αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, οι εκλογές και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Με τον πιο σαφή τρόπο ο πρωθυπουργός, μέσα από τη συνέντευξή του στον Γιώργο Κουβαρά και στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο», στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση περί κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Διάλογο με το παράλογο δε μπορούμε να κάνουμε», διαμηνύει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τη συζήτησή μας και μετά, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν σχετικά ήρεμες, στη συνέχεια ακολούθησε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πάνω από τα μεγάλα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου. Κάτι που παραβίασε την κόκκινη γραμμή που εγώ είχα θέσει στον πρόεδρο Ερντογάν. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους. Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε με τον κ. Ερντογάν. Θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν τη σφαίρα του παραλόγου. Γιατί διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε. Οι αιτιάσεις της Τουρκίας είναι τελείως παράλογες στο βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός όρισε ως το επόμενο ορόσημο την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Παράλληλα, προανήγγειλε ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης στα καύσιμα.

Δεν θα μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τον απλούστατο τρόπο ότι με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς. Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο” είπε χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΕΡΤ: Το αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, οι εκλογές και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε, εκ νέου, τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, απορρίπτοντας τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου: “Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι για να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές. Όσο θα πλησιάζουμε στο τέλος τόσο αυτή η συζήτηση εκ των πραγμάτων θα μου γίνεται όλο και πιο συχνά. Αυτό το ερώτημα. Και εγώ θα απαντάω μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας“.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι σταθερότητα σημαίνει και αυτοδύναμη κυβέρνηση, ωστόσο σημείωσε ότι την εντολή θα την δώσουν οι πολίτες με την ψήφο τους: “Το μείζον ζητούμενο για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως τελική κάλπη, αλλά η πρόθεσή μου είναι να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019“.

Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει, «έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι», το τονίζω, «αλλά όχι μονοκομματικοί», το έχω αποδείξει αυτό ότι δεν το υιοθετώ. Ή δεν θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες -το τονίζω- του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού” πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αιχμηρό τρόπο ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τις δηλώσεις Ανδρουλάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο αρχηγός του πρώτου κόμματος: “Είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι είναι καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας. Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία“.

Συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΕΡΤ: Το αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, οι εκλογές και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός επέκρινε και τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ: “Η πόλωση και η ακρότητα του λόγου που εκφράζει η αντιπολίτευση, δια στελεχών της και συχνά δια του αρχηγού της, νομίζω στην παρούσα φάση που χρειαζόμαστε περισσότερη ηρεμία, συγκέντρωση στα πραγματικά προβλήματα και κυρίως εναλλακτικές προτάσεις που είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε“.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραχώρησε τη συνέντευξη στην ΕΡΤ από το μουσείο της Ακρόπολης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Βολές στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό με αιχμή την ακρίβεια και την εξωτερική πολιτική, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στον ΣΕΒ και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Ευθείες βολές κατά του πρωθυπουργού και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Για επιπόλαιη διαχείριση στην εξωτερική πολιτική κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα του ΣΕΒ: “Η Ελλάδα πληρώνει βαρύ οικονομικό τίμημα από κυρώσεις που από ότι φαίνεται πλήττουν βαρύτερα αυτόν που τις επιβάλλει από αυτόν που τις υφίσταται, στέλνει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει λάβει καμία εγγύηση ασφαλείας έναντι της Τουρκικής προκλητικότητας. Και αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας ΙΧ εξωτερικής πολιτικής. Που άλλαξε το δόγμα όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Και μας οδηγεί σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση και μια πρωτοφανή ανασφάλεια” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και εξαπέλυσε ευθείες βολές στον πρωθυπουργό για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια: “Ήταν, κάποιοι λέγανε τρία χρόνια πριν, το λεγόμενο Μητσοτάκης effect. Και αναρωτιέμαι, αν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός, τίνος το effect είναι αυτό που τροφοδοτεί σήμερα όλες τις αρνητικές πρωτιές στον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση; Τίνος το effect τροφοδοτεί το ράλι στα spreads που χθες ανέβηκαν κατά 300 μονάδες βάσης;“.

Την ίδια ώρα η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ προκαλεί αντιδράσεις με το ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός λειαίνει το έδαφος για την απόδρασή του: “Σε κάθε περίπτωση καλοδεχούμενη η κωλοτούμπα του. Η μόνη του συνέπεια άλλωστε τα τρία χρόνια που κυβερνά ήταν η εξυπηρέτηση συμφερόντων των ισχυρών. Αλλά όποτε και να στήσει τις κάλπες, αυτά τελικά δεν θα είναι ικανά να τον προστατεύουν από τη λαϊκή δυσαρέσκεια“.

Απάντηση στις αναφορές του πρωθυπουργού στον Νίκο Ανδρουλάκη έδωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος: “Η αλαζονεία είναι ο ΠΘ να μην λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των αυξήσεων στα καύσιμα“.

Αποτελεί πρόκληση η συστηματική προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να εμφανίζει τα μεγάλα προβλήματα, που απασχολούν τον ελληνικό λαό κι όλους τους λαούς, σαν να “έπεσαν από τον ουρανό” ή σαν να ξεκίνησαν με τον πόλεμο” σχολίασε το ΚΚΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δυστυχώς αποδεικνύεται «πρωτότυπος» στις δικαιολογίες, προβλέψιμος στις αποτυχίες” τόνισε η Ελληνική Λύση.

Αντί ο Πρωθυπουργός να δώσει μία απάντηση για το πώς θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά έριξε τις ευθύνες στον πόλεμο” ήταν το σχόλιο του ΜέΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη, Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος