Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Στο «τραπέζι» κυρώσεις κατά της τουρκικής παραβατικότητας στα Βαρώσια

Κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραβατική της συμπεριφορά στα Βαρώσια. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Νομικά και πολιτικά μέτρα κατά της Τουρκίας για τις παράνομες μεθοδεύσεις του περασμένου καλοκαιριού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, περιλαμβάνει το «έγγραφο επιλογών», που παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων  των ΥΠΕΞ της Ένωσης. Κατά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια η Τουρκία εγκαλείται «εξαιτίας της παραβατικότητάς της στα Βαρώσια… Δηλαδή, εξ αιτίας του γεγονότος ότι αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και το πλαίσιο που θέτουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Την τελική μορφή του εγγράφου θα διαμορφώσουν οι ηγέτες της ΕΕ, στην προσεχή Ευρωπαϊκή Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 15-16 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Μέτρα κατά προσώπων που εμπλέκονται σε φυσικές – διοικητικές δραστηριότητες στα Βαρώσια.
  • Περικοπές κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Τουρκία.
  • Αναστολή του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ – Τουρκίας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναγνώρισε επίσης την καταλυτική σημασία υιοθέτησης τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Αθήνα και Λευκωσία πίεσαν ώστε οι κυρώσεις να είναι κατά το δυνατόν συγκεκριμένες.

Τη γενικότερη προσέγγιση ως προς την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων υποστήριξαν Ιρλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Εσθονία, Αυστρία, Μάλτα, Λουξεμβούργο. Η Γερμανία επικαλέστηκε το ότι η νέα κυβέρνηση της ανέλαβε πριν από λίγες μέρες και χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Με την Γερμανία συντάχθηκε η Ιταλία, ενώ η Ολλανδία εξέφρασε γενική επιφύλαξη ως προς το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε βάρος της Τουρκίας.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Σχετικό Άρθρο: Μπορέλ: Η Ε.Ε. ετοιμάζει κυρώσεις κατά προσώπων και οργανισμών που εμπλέκονται στο παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος