Στο ΚΥΤ της Κω μεταφέρθηκαν οι 29 μετανάστες που φιλοξενούνταν στην Ιεράπετρα

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Πυλί της Κω, μεταφέρθηκαν οι 29 μετανάστες που φιλοξενούνταν στο σχολικό Κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας από την περασμένη Παρασκευή.

Στον εισαγγελέα οι 3 από τους 32 ναυαγούς

Οι τρεις από τους 32 ναυαγούς, που έφτασαν με δεξαμενόπλοιο τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και τον ανακριτή Νεάπολης με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, καθώς από την προανάκριση προέκυψε , ότι ήταν οι διακινητές των προσφύγων, θέτοντας τις ζωές τους σε άμεσο κίνδυνο, δεδομένου ότι το ιστιοφόρο με το οποίο τους μετέφεραν βούλιαξε μεσοπέλαγα και αγνοούνται μέχρι και σήμερα 8 άνθρωποι.

Πρόκειται για έναν Παλαιστίνιο 52 χρονών, έναν Σύριο 34 χρονών και έναν συμπατριώτη του 30 χρονών. Με ομόφωνη απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή οι τρείς διακινητές των ανθρώπινων ψυχών προφυλακίστηκαν, καθώς κατηγορούνται, ότι έδρασαν παράνομα με δόλο και κατά συρροή, μεταφέροντας πολίτες τρίτων χωρών σε χώρα όπου δεν είχαν δικαίωμα να εισέλθουν.

Οι πρόσφυγες Κούρδοι του Ιράκ και της Συρίας διέμεναν όλες αυτές τις μέρες στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον Ερυθρό Σταύρο, ενώ εξετάστηκαν από γιατρούς του νοσοκομείου Ιεράπετρας, χωρίς να διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα στην υγεία τους.

Στο ΚΥΤ της Κω μεταφέρθηκαν οι 29 μετανάστες που φιλοξενούνταν στην Ιεράπετρα

Συγκινητική ήταν η βοήθεια, που προσέφεραν στους πρόσφυγες οι κάτοικοι της Ιεράπετρας. Ρουχισμό αλλά και είδη πρώτης ανάγκης έδωσαν πολίτες και οργανώσεις ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια, που προσέφερε ο Δήμος Ιεράπετρας εξασφαλίζοντας στους ανθρώπους αυτούς συνθήκες καλής διαβίωσης.

Στο ΚΥΤ της Κω μεταφέρθηκαν οι 29 μετανάστες που φιλοξενούνταν στην Ιεράπετρα

Κέρδισε της καρδιές όλων η μικρή Αρίνα

Στο ΚΥΤ της Κω μεταφέρθηκαν οι 29 μετανάστες που φιλοξενούνταν στην Ιεράπετρα

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση, μια μέρα πριν την αποχώρηση των προσφύγων, με αφορμή τα γενέθλια της τετράχρονης Αρίνας της μικρής Σύριας, που σώθηκε από τα μανιασμένα κύματα του Λιβυκού Πελάγους. Δώρα παρέλαβε από το Δήμο της Ιεράπετρας, ενώ σύμφωνα με το γιατρό και πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος του ΕΕΣ, Ανδρέα Μαμαντόπουλο, η τετράχρονη Σύρια κέρδισε τις καρδιές των ανθρώπων της Ιεράπετρας, που έσπευσαν να βοηθήσουν. Ο πατέρας της Αρίνας αγνοείται, όπως και άλλοι 7 πρόσφυγες, που επέβαιναν στο παλιό ιστιοφόρο, το οποίο χάθηκε στα νερά του Λιβυκού πελάγους.

Ρεπορτάζ: Ιάσων Ταβλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος