ΣτΕ: Έγινε η πρώτη πιλοτική δίκη για τα πρόστιμα λόγω συμμετοχής σε συγκεντρώσεις

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 2/4/2021 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (σε Ολομέλεια) η πιλοτική δίκη για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε 46 πολίτες που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της 17 Νοεμβρίου 2020 για το Πολυτεχνείο. Αντίστοιχες δίκες εκκρεμούν ενώπιον των Διοικητικών Πρωτοδικείων σε όλη την Ελλάδα για πρόστιμα των συγκεντρώσεων της 17ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου.

Όπως έγινε γνωστό από πλευράς του Δημοσίου δεν εμφανίστηκε δικηγόρος στο ακροατήριο (παράσταση μέσω δήλωσης). Από πλευράς προσφευγόντων, παρέστη ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Κουρουνδής, διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος της Επιτροπής Δημοκρατικών Θεσμών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι όπως εξήγησε ο συνήγορος στην αγόρευσή του: “Η ένδικη προσφυγή μας αφορά ένα ζήτημα που, εκ των πραγμάτων, βρίσκεται στην καρδιά κάθε έννομης τάξης αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί -και που το δικαστήριό σας καλείται να απαντήσει- είναι πώς οφείλει να αντιδρά μία φιλελεύθερη συνταγματική έννομη τάξη στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας. Καταπώς φαίνεται, υφίστανται δύο, αντικρουόμενες μεταξύ τους, προσεγγίσεις: Από την μία πλευρά, τοποθετείται η προσέγγιση του Δημοσίου που συνοψίζεται στο παραπλανητικό και εξωνομικό δίλημμα «δημόσια υγεία ή συνταγματικά δικαιώματα». Είναι σαφές ότι αυτή η άποψη δίνει a priori στον εκάστοτε φορέα της εκτελεστικής εξουσίας μία carte blanche για την θέσπιση οποιουδήποτε μέτρου.

Από την άλλη πλευρά, εντοπίζεται η άποψη που υποστηρίζουμε στο εισαγωγικό μας δικόγραφο, που βασίζεται στο ερώτημα «πώς μπορεί να ασκηθούν τα συνταγματικά δικαιώματα εν μέσω πανδημίας». Τούτο το σημείο εκκίνησης του προβληματισμού αποδίδει την αντίληψη που ακολούθησαν όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια των χωρών της αναπτυγμένης Δύσης, από τη Γερμανία και τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας”.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση των προστίμων για λόγους παραβίασης του α. 11 του Συντάγματος και του α. 11 της ΕΣΔΑ, παράβασης ουσιωδών τύπων της διαδικασίας (έλλειψη γνωμοδότησης, έλλειψη αιτιολογίας), παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας και παραβίασης του α. 43 του Συντάγματος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης σε διωκόμενους-ες για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις» .

Το διατακτικό της απόφασης αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Σχετική είδηση: Στο ΣτΕ πιλοτική δίκη για τα πρόστιμα σε συγκεντρώσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος