Διχογνωμία σεισμολόγων στο Πρώτο για συσχέτιση του σεισμού στην Τουρκία με σεισμούς στον ελληνικό χώρο (audio)

Ερωτηθείς σε σχέση με τον σημερινό σεισμό 4,2 τα ξημερώματα στην Ρόδο και το κατά πόσο ο σεισμός της Τουρκίας μπορεί να επηρεάσει γειτονικά ρήγματα, ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο»με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ότι οι σεισμοί στον ελληνικό χώρο δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον σημερινό σεισμό στην Τουρκία. «Είναι τελείως ανεξάρτητα γεγονότα, δεν μπορούν να συνδυαστούν σε καμία περίπτωση. Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση και δεν υπάρχει καμία ανησυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σχετικά με την ειδοποίηση της Ιταλίας για τσουνάμι, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για λάθος, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να ευσταθεί ένα τέτοιο συνοδό γεωδυναμικό φαινόμενο.

Σχετικά με τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η περιοχή δίνει πάρα πολύ μεγάλους σεισμούς «γιατί είναι κυρίαρχες τεκτονικές δομές, μεγάλες τεκτονικές δομές» και έκανε λόγο για ένα «τεράστιο ρήγμα, το οποίο ενεργοποιήθηκε σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, περνώντας μέσα από μεγάλες πόλεις με μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα», ενώ με δεδομένη την υψηλή τρωτότητα των κατασκευών στην Τουρκία εξέφρασε την εκτίμηση ότι η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. «Είμαστε στην αρχή της όλης διαδικασίας αποτίμησης. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, δεν είναι εύκολα σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, εάν αυτός ο σεισμός μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, δήλωσε πως πρόκειται για έναν σεισμό ο οποίος έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις για να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Και όταν λέω γεωφυσικές προϋποθέσεις εννοώ, πρώτον το μεγάλο μέγεθος και δεύτερον το ότι είναι επιφανειακός. Κάτι ανάλογο είχαμε παρατηρήσει το 1999, μετά τον σεισμό ο οποίος έγινε στο βόρειο μέρος, στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και τότε 21 μέρες μετά είχαμε τον πολύνεκρο σεισμό της Πάρνηθας. Και αυτό δεν το λέω απερίσκεπτα, επιπόλαια, το λέω διότι έχουν υπάρξει μελέτες σοβαρές, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στα πιο έγκυρα γεωφυσικά περιοδικά του κόσμου και από Αμερικανούς συναδέλφους και από μένα και από άλλους. Εξάλλου, το φαινόμενο αυτό της διέγερσης σεισμών από άλλο σεισμό είναι γενικότερο γνωστό. Υπάρχει πολύ μεγάλη ερευνητική προσπάθεια. Δεν το αμφισβητεί κανείς πλέον. Εκείνο το οποίο δεν ξέρουμε είναι πώς ακριβώς θα δράσει ένα τέτοιο φαινόμενο» προσέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο της διέγερσης ρηγμάτων στην χώρα μας, σημείωσε ωστόσο ότι αυτό το φαινόμενο είναι πιο επιρρεπές να εμφανιστεί στις πιο κοντινές περιοχές, όπως για παράδειγμα είναι η Κύπρος, άλλα σημεία της Τουρκίας και της Συρίας, ενώ η χώρα μας βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση. «Είναι λίγο μακριά» είπε χαρακτηριστικά, «παρόλα αυτά είμαστε και εμείς μέσα σε ακτίνα βολής,να το πούμε απλά, με μικρότερες πιθανότητες».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια συνάφεια μεταξύ του σεισμού της Τουρκίας και του σημερινού σεισμού 4,2 στη Ρόδο, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο σεισμός της Ρόδου ποτέ δεν υπήρξε». «Είναι ένα fake news του συστήματος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και γι’ αυτό τώρα πια, μερικές ώρες μετά, δεν το εμφανίζει στο χάρτη του. Και καλά κάνει, διότι δεν υπήρξε αυτός ο σεισμός και κρίνω ότι είναι λάθος επίσημα χείλη να σπεύδουν και να τον σχολιάζουν και να λένε μάλιστα αν έχει ή δεν έχει σχέση με τον σεισμό της Τουρκίας. Όταν κάποιος από εμάς τους σεισμολόγους ή τα “αρμόδια” χείλη κάνουν τέτοιες δημόσιες δηλώσεις, ξέρετε πόσα μηνύματα έχω στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook που με ρωτάνε ακριβώς γι’ αυτό το θέμα;» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι για τον σεισμό της Ρόδου έκανε δηλώσεις ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε «είναι λάθος να γίνονται». «Καλά, έγινε το λάθος του συστήματος. Πριν βγούμε να κάνουμε μια δημόσια δήλωση, δεν ελέγχουμε τα στοιχεία; Είναι πάρα πολύ εύκολο να διαπιστωθεί. Δεν υπήρξε, είναι λάθος του συστήματος. Ήρθανε σεισμικά κύματα από έναν μετασεισμό που έγινε στην Τουρκία, κατεγράφησαν από το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο και το αυτόματο σύστημα έκανε ένα λάθος και εμφάνισε ένα σεισμό 4,2 στον Αρχάγγελο της Ρόδου. Εγώ πριν βγω να σχολιάσω κάτι, εννοώ όχι μόνον προσωπικά εγώ, κάθε σεισμολόγος, θα πρέπει να το ελέγξουμε αυτό το πράγμα, διότι επηρεάζει τον κόσμο, επηρεάζει όλη την ετοιμότητα του μηχανισμού και την ψυχολογία. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή λοιπόν» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναφερόμενος στον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας, δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα θύματα θα είναι πάρα πολλά και πολύ περισσότερα από αυτά που ήδη αναφέρονται. «Αυτό έχει δείξει η μεγάλη, μακρόχρονη εμπειρία σε χώρες όπως είναι η Τουρκία, όπως είναι το Ιράν, που πλήττονται αφενός από πολύ μεγάλους σεισμούς όπως ο σημερινός, αφετέρου σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καλές κατασκευές» είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος