ertnews.gr

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με φορείς εργαζομένων και εργοδοτών

22/07 20:31
Σε θετικό κλίμα η συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με φορείς εργαζομένων και εργοδοτών

Τη συμφωνία για παράταση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου, μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, χαιρέτισε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο και με τις δύο πλευρές. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει “το εργασιακό να μην αποτελέσει απλώς διμερές θέμα μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών μας αλλά ευρωπαϊκό. Ακριβώς γιατί το μνημόνιο δεν περιέχει ποιες θα είναι οι ρυθμίσεις στον τομέα αυτό. Προβλέπει απλώς να ληφθούν υπόψη οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές“.Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή “μας επιτρέπει στο ενδιάμεσο να νομοθετήσουμε ούτως ώστε να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε αυτό που αποτελεί την ευρωπαϊκή κανονικότητα στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, τη δυνατότητα δηλαδή των κοινωνικών συνομιλητών αυτοί να συναποφασίζουν τα θέματα τα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς και τους υπόλοιπους όρους εργασίας“.

Μάλιστα ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία θα αποτελεί τον θεσμικό σύμβουλο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Στις 12 Οκτωβρίου ο κ. Κατρούγκαλος θα παραστεί στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου θα παρουσιάσει τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα ζητήσει, όπως έκανε ήδη ο πρωθυπουργός με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή να έχει ένα χαρακτήρα συνολικής εποπτείας της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, “εντός των επόμενων ημερών θα παραδοθούν και τα πορίσματα της επιτροπής για το Ασφαλιστικό, ούτως ώστε να έχουμε ένα πλήρη δημόσιο διάλογο σε αυτά τα θέματα, για να επιστρέψουμε σε αυτό που αποτελεί ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο τόσο στα εργασιακά όσο και στο ασφαλιστικό“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version