Σαν σήμερα το 1941 κατέβηκε η ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη

Σαν σήμερα το 1941, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας κατεβάζουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη και υψώνουν πάλι την ελληνική.

«30/5/1941: Το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη, από τον Μανώλη Γλέζο – με τον οποίο είχα την τιμή να διατηρώ προσωπική γνωριμία – και τον Λάκη Σάντα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην επέτειο 80 χρόνων απο την ιστορική στιγμή.

«Πάλι θες να πούμε για τη σημαία; Τα έχω πει. Τι άλλο να πούμε για τη σημαία;» είχε πει ο Μανώλης Γλέζος στον Αντρέα Χατζηπατέρα κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ που γύριζε ο τελευταίος για τη ζωή και τη δράση του «τελευταίου Παρτιζάνο» όπως ήταν και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, το οποίο είχε προβληθεί από την ΕΡΤ. Το προσωνύμιο του το είχε προσδώσει ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ: «Ο Πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης».

Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 24 Μαρτίου του 1942, συνελήφθησαν από τους Γερμανούς και φυλακίστηκαν στις φυλακές Αβέρωφ. Ο Μανώλης ΓλέζοςΑφέθηκε ελεύθερος γιατί από τα βασανιστήρια προσβλήθηκε από φυματίωση βαριάς μορφής.

Ο 19χρονος τότε Απειρανθιώτης από τη Νάξο, ήταν από τους πρώτους που κατατάχτηκε να πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο, αλλά τον έδιωξαν γιατί ήταν μικρότερος από το όριο. Ο συνολικός χρόνος παραμονής του Μανώλη Γλέζου στις φυλακές ήταν 11 έτη και 5 μήνες, ενώ 4 έτη και 6 μήνες συμπλήρωσε στην εξορία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος