Προϋπολογισμός: «Μετωπική» Μητσοτάκη – Τσίπρα ― Τα παραλειπόμενα της συνεδρίασης

Δριμεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ο οποίος έλαβε 158 θετικές ψήφους. Αφορμή για τη μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα έδωσε η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το οποίο ο πρωθυπουργός απέρριψε, με προσωπικές αιχμές.

Ένταση επικράτησε στην αίθουσα μετά από σχόλιο του υπουργού Επικρατείας για τον Αλέξη Τσίπρα με αποτέλεσμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν μετά το τέλος της ομιλίας του.

«Όχι» στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης είπαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση μαζί με τη Νέα Δημοκρατία υπερψήφισαν τις αμυντικές δαπάνες.

Το θερμόμετρο όμως χτύπησε κόκκινο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι μόνο εκείνος θα είχε όφελος από πρόωρες εκλογές.

«Αν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε όφελος αν γίνονταν εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής προσθέτοντας ότι «μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα και ζήτησε εκλογές». Και συνέχισε: «Εσείς ήσασταν αυτός που το 2015 στην περίφημη τότε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είχατε διαβεβαιώσει ότι δεν θα κάνατε πρόωρες εκλογές, και μετά από τρεις εβδομάδες τις προκηρύξατε ο ίδιος! Με λέτε εμένα ψεύτη, αλλά μεγαλύτερο ανέκδοτο από αυτό δεν υπάρχει». «Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να προκηρύξω σήμερα εκλογές, απλά και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας», πρόσθεσε σε δηκτικό ύφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε

Με σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας ξεκίνησε την ομιλία του στην συνεδρίαση της Βουλής για τον Προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. «Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν επτωχεύσατε οικονομικά επτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Γιατί το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές. Ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, την ώρα της κρίσης, την ώρα του πόνου, την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και της οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Να στήσετε έναν τεχνητό, έναν ψεύτικο θρίαμβο. Μια μαγική εικόνα επιτυχίας, βασισμένη στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά μέσα». Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για τους ανθρώπους που άδικα χάνονται ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικεύοντας ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε μία Ευρώπη που αλλάζει επιμένει ιδεοληπτικά στις ίδιες αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να ζητήσει εκλογές. «Καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων και να επιβάλλουν το συνταγματικό τους καθήκον και δικαίωμα», είπε ο. κ. Τσίπρας. «Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να αποφασίσουμε το αύριο της προόδου», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Τα παραλειπόμενα της συνεδρίασης

Ενισχυμένη βγήκε η κυβερνητική πλειοψηφία από τη μάχη του προϋπολογισμού, καθώς θετική ψήφο έδωσαν 158 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 142. «Ναι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνο Μπογδάνο, «όχι» ψήφισαν οι άλλοι δυο ανεξάρτητοι βουλευτές.

Μίλησαν 225 βουλευτές σε 61 ώρες συνεδριάσεων.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λάμπρος Παναγιώτου, ο πρωθυπουργός απέσπασε το πιο παρατεταμένο χειροκρότημα όταν ανέβηκε στο βήμα για να απαντήσει στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές καθώς όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όρθιοι τον χειροκροτούσαν για περισσότερο από ένα λεπτό.

Βέβαια και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησαν θερμά όταν ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο με κάλπες.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πήγε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και ευχήθηκε χρόνια πολλά. Στον διάδρομο συναντήθηκε με Νίκο Ανδρουλάκη του είπε χρόνια πολλά και ότι θα τα πουν μετά τις γιορτές.

Από τα γραφεία των συντακτών πέρασε και ο Αλέξης Τσίπρας, χαιρέτισε τους δημοσιογράφους και απάντησε χαριτολογώντας όταν το ρώτησαν για το κοστούμι του αν είναι πρωθυπουργικό: «θα αγοράσω καινούργιο αν προκηρυχθούν εκλογές» ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα φορέσει και γραβάτα είπε «αν ο Μητσοτάκης προκηρύξει εκλογές θα φορέσω και γραβάτα».

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ:  Εμμανουέλα Αργείτη, Κώστας Κωνσταντόπουλος, Λάμπρος Παναγιώτου

Σχετικό Άρθρο: Κ. Μητσοτάκης: Εκλογές στην ώρα τους – Mέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος