ertnews.gr

Τσίπρας: Να αλλάξουμε την Ευρώπη του φόβου με την Ευρώπη της ελπίδας (video)

11/09 22:31
Τσίπρας: Να αλλάξουμε την Ευρώπη του φόβου με την Ευρώπη της ελπίδας (video)

Στο μεγάλο διακύβευμα για το μέλλον της Ευρώπης, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η αποτυχημένη συνταγή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, είναι αυτή που τροφοδότησε το τέρας του ακροδεξιού λαϊκισμού. Αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό τονίζοντας ότι η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο. «Πολιτικό μας καθήκον, να αλλάξουμε την Ευρώπη του φόβου, σε Ευρώπη της ελπίδας», ήταν το μήνυμα του έστειλε στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντονιο Ταγιάνι. Υπήρξαν στιγμές, κατά την παρουσία του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια όπου οι τόνοι ανέβηκαν. Αφορμή το μεταναστευτικό αλλά και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς για το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα.

Την τελευταία φορά που βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ιούλιο του 2015,  το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που συνάντησε σήμερα. Όπως θυμήθηκε και ο ίδιος, τότε οι μισοί τον επευφημούσαν, οι άλλοι μισοί τον αποδοκίμαζαν, και ελάχιστοι, ήταν εκείνη που πίστευαν ότι η Ελλάδα θα τα κατάφερνε. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για μια πορεία που βήμα – βήμα ανοίγει δρόμο προς το μέλλον.

«Κάποιοι από εσάς το 2015 φοβηθήκατε τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά που διεκδικεί μιa καλύτερη Ευρώπη. Πιστέψατε ότι όποιος αμφισβητεί τη σημερινή Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι κίνδυνος για το κοινό μας οικοδόμημα. Σήμερα όσοι το πιστέψατε αυτό, οφείλετε να παραδεχτείτε ότι πέσατε έξω. Αν κάποιος απειλεί πραγματικά την Ευρώπη δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν, αλλά όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν» είπε.

«Μέσα από αυτή τη περιπέτεια βγαίνουμε πιο δυνατοί. Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία», είπε, δηλώνοντας ευτυχής, για την εμβάθυνση των  διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, με την παράλληλη όμως προστασία των πιο ευάλωτων. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού που έσφιξε τα δόντια, έδωσε τη μάχη και έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στην καρδιά της Ευρώπης.

«Το μέλλον της Ευρώπης», ήταν το βασικό αντικείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού ο οποίος απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέθεσε τις ιδέες και τις ανησυχίες του για την ΕΕ, κάτι που έχουν κάνει τους προηγούμενους μήνες ακόμη 8 ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Εμμανουέλ Μακρον.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην άνοδο της Ακροδεξιάς, στο γεγονός πως στην Ένωση
θεριεύουν ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, αλλά και στα τεράστια ελλείμματα και τις αντιφάσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης τροφοδότησε το τέρας του ακροδεξιού λαϊκισμού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, επεσήμανε ότι μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης διαφορών στην περιοχή μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές  δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια περιέγραψε το όραμά του για μια Ευρώπη ισότιμη, με αρχές και αξίες που θα υπηρετεί τον πολίτη μέσα από ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επανασυνδέσει την Ευρώπη με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για εποικοδομητική και ζωντανή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Σχολίασε ως ενδιαφέρουσα τη συζήτηση και για την Ελλάδα που όπως είπε, αποτελεί ένα αντικείμενο εργασίας για την Ευρώπη μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων και αποτυχημένων προγραμμάτων.

Τόνισε επίσης, ότι «Η Ελλάδα είναι μία περίπτωση προς μελέτη για την Ευρώπη. Έπειτα από 8 διαδοχικά έτη με αποτυχημένες μεταρρυθμίσεις και αποτυχημένα προγράμματα, καταφέραμε τελικά να βρούμε το σωστό δρόμο. Καταφέραμε να βρούμε τον σωστό δρόμο και καταφέραμε να έχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την ελληνική οικονομία, την ίδια ώρα που καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με τον κ. Ταγιάνι ότι πρέπει να πορευτούμε συλλογικά για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

«Χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί επάνω στα σημαντικότερα ζητήματα. Πρώτα απ΄όλα για το μεταναστευτικό, που είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα για όλους μας στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία, τη Γερμανία είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα» είπε ο κ. Ταγιάνι.

Υψηλοί τόνοι

Η τοποθέτηση του Ισπανού αντιπροέδρου του ΕΛΚ Εστεμπαν Γκονζαλες Πονς προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.

«Εσείς έχετε δύο επιλογές: ή να συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις ή να επιστρέψετε στον λαϊκισμό. Είναι στο χέρι το δικό σας και της κυβέρνησής σας. Ελπίζουμε ότι θα κάνετε το καλύτερο. Το 2015 κάνατε λάθος όταν ήσασταν εδώ. Ελπίζω τώρα ότι θα επιλέξετε το σωστό δρόμο. Γιατί ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός. Ο λαϊκισμός είναι απλά λαϊκισμός» είπε ο κ. Πονς.

«Ελπίζω να μη θεωρείτε, όπως κάποιοι ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα, ότι ο Πινοσέτ εφήρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, ιδίως σ` ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Μιλήσατε για νεποτισμό και λαϊκισμό. Στην Ελλάδα δείτε απλά πως, δυστυχώς, αρχηγοί στην συντηρητική παράταξη γίνονται τέκνα κάποιων επιτυχημένων ή μη προηγούμενων πρωθυπουργών. Επίσης, μιλήσατε για λαϊκισμό. Λυπάμαι αλλά και πάλι στη δική σας παράταξη πρέπει να στραφείτε» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Παρεμβαίνοντας η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρια Σπυράκησχολίασε τη δήλωση του πρωθυπουργού.

«Περίμενα αλήθεια να αισθανθείτε πως είστε εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας και να μη μεταφέρετε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Εκτός αν θεωρείτε ότι νεποτισμός είναι να εκλέγεται ο αρχηγός ενός κόμματος με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και όχι μέλη των οικογενειών στελεχών του κόμματός σας να υπηρετούν την κυβέρνηση. Εκτός αν θεωρείτε ότι θαυμαστές του Πινοσέτ είναι κάποιοι που κάνουν ατυχείς προσεγγίσεις και δεν είναι εκείνοι που πνίγουν στα δακρυγόνα όσους διαμαρτύρονται γιατί παραδώσατε στους γείτονες το μακεδονικό έθνος και τη γλώσσα» είπε.

«Εγώ θα είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθώ το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει σε μια δημοκρατική πολιτεία. Θέλω, όμως, να σας υπενθυμίσω, κ. Σπυράκη, ότι εσείς ήσασταν που για χρόνια, ως προβεβλημένη δημοσιογράφος σε ένα τηλεοπτικό σταθμό, κάθε βράδυ σχεδόν όταν είχαμε πράγματι μαζικές διαδηλώσεις με πράγματι μεγάλη καταστολή, τα πέντε πρώτα χρόνια από τον σταθμό σας βγαίνατε και ουσιαστικά ασκούσατε το λειτούργημα της πληροφόρησης, όπως η ίδια παραδεχτήκατε, με έναν τρόπο όπου αποκρύβατε την αλήθεια. Και τότε δεν είχατε καμία ιδιαίτερη ευαισθησία, ούτε στο να παρουσιάσετε τα πραγματικά νούμερα των διαδηλώσεων, αλλά ούτε και το να αναδεικνύετε την καταστολή και τη βία που υπέστησαν αυτές οι διαδηλώσεις» ήταν η αντίδραση του Πρωθυπουργού.

Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις «για μία δίκαιη κοινωνία» προέτρεψε τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Γερμανός Ουντο Μπούλμαν, ευρωβουλευτής Σοσιαλιστών και Δημοκρατών διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση του κόμματός του από την ευρωπαϊκή δεξιά. «Εδώ διαφωνώ με το ΕΛΚ. Δική σας ήταν η λιτότητα  και οι εκπρόσωποι της δικής σας πολιτικής οικογένειας πρότειναν στην Ελλάδα να βγει απ’ την ευρωζώνη, με όλα τα δεινά για την Ευρώπη, την Ελλάδα και τον κόσμο συνολικά», είπε.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ακόμα οι μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε ο Γκι Φέρχοφστατ.

Στις αναφορές ότι το 2015 οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισαν στους Έλληνες 100 δισ ευρώ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «καλό είναι όταν μιλάμε σε αυτή την αίθουσα, να μην μιλάμε με όρους πολιτικής επικοινωνίας και με ανακρίβειες. Διότι αν όντως υπήρχε κόστος – επιβάρυνση, τόσων δισεκατομμυρίων ευρώ, θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος, αντιστοίχως».

Με αφορμή ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου περί περικοπής συντάξεων αλλά και τον ΦΠΑ στα νησιά, σημείωσε ότι όπως άλλες χώρες της ευρωζώνης έτσι και η Ελλάδα από δω και στο εξής θα είναι υποχρεωμένη να ικανοποιεί τους στόχους που από κοινού έχουμε θέσει, τις υποχρεώσεις μας δηλαδή, αλλά η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα επιλέγει τις πολιτικές προκειμένου να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους.

Οι τόνοι ανέβηκαν και κατά την τοποθέτηση της ευρωβουλευτή από την Ουγγαρία αναφορικά με το μεταναστευτικό, ότι επιτράπηκε μαζικά στους μετανάστες να μπουν στην Ελλάδα.

«Κάποιοι στην Ευρώπη, εκ του ασφαλούς, βεβαίως, μπορούν να κάνουν πολιτική με τα λεφτά της Ε.Ε., διότι είναι α λα καρτ η αλληλεγγύη για αυτούς. Κάποιοι στην Ε.Ε. μπορούν να κάνουν πολιτική εκ του ασφαλούς, επίσης, διότι οι χώρες τους είναι περίκλειστες και έχουν χερσαία σύνορα και όχι θαλάσσια. Και κάποιοι στην Ε.Ε. μπορεί να θυμούνται τις ευρωπαϊκές αξίες όποτε τους συμφέρει» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί
με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, είδε τον πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπουλμαν, την επικεφαλής των Πρασίνων, Γκάμπι Τσίμερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ-βίντεο Κ. Λασκαράτος, Κ. Αντωνιάδη

Σχετική είδηση: Ο ευρωπαϊκός Τύπος για την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version