ertnews.gr

Θ. Πλεύρης: Δεν έχουν θέση στο Ε.Σ.Υ ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

04/03 13:07
Θ. Πλεύρης: Δεν έχουν θέση στο Ε.Σ.Υ ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

(EUROKNISSI)

Στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκεται διάταξη που ορίζει ως τυπικό προσόν, για να παρέχει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, τον εμβολιασμό.

Το αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης  απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη λέγοντας πως έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση  ότι οι άνθρωποι που δεν θα εμβολιαστούν, δεν πρέπει να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Κάποιος που αρνείται την επιστήμη του, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ο υπουργός.

Αντιθέτως για τους υγειονομικούς που έχασαν τη ζωή τους από Covid-19 το υπουργείο μελετάει συνολικά το ζήτημα, τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία θα τους ανταμείψει (απολαβές, μοριοδότηση, κίνητρα, επικινδυνότητα). Στην κορωνίδα αυτής της προσπάθειας, όπως προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης, θα είναι οι οικογένειες εκείνων των υγειονομικών που ενώ υπηρετούσαν το ΕΣΥ, μολύνθηκαν από covid και απεβίωσαν. «Πρέπει να σκεφτούμε ότι ιδίως στην πρώτη φάση, δεν υπήρχε το εμβόλιο, και προφανώς πρέπει να υπάρξει έμπρακτη ανταμοιβή των οικογενειών των γιατρών που έχασαν τότε τη ζωή τους», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι θα ανοίξει το θέμα με τον πλέον θεσμικό τρόπο.

Για τους ανεμβολίαστους  ο κ Πλεύρης είπε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής τους. «Όπως δίνουμε παρατάσεις στο επικουρικό προσωπικό, ακριβώς επειδή υπάρχει πανδημία, δεν θα επιστρέψουν αυτοί που δεν εμβολιάζονται».

Ξεκαθάρισε πως αν τελικώς ακολουθηθεί μια θέση που έχει να κάνει με τις αναστολές, αυτές θα παρατείνονται όσο διαρκεί η πανδημία. Όμως η επεξεργασία που γίνεται τώρα με διάταξη, είναι η θέση πως κάποιος που αρνείται την επιστήμη, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και είναι απολύτως δική του επιλογή, διότι μπορεί να πάει να εμβολιαστεί και να επιστρέψει αμέσως. Από αρνούμενους την επιστήμη τους, δεν θα εκβιάζεται η πολιτεία» κατέληξε για το  θέμα ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με το πρόστιμο στους άνω των 60 ετών και τους άλλους διοικητικούς περιορισμούς, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι όλα αυτά ήταν μέτρα που οδήγησαν την πρώτη δόση να την έχει κάνει το 84% με 85% στον ενήλικο πληθυσμό, δηλαδή πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και να έχει κάνει ολοκληρωμένο εμβολιασμό ποσοστό άνω του 81%. Στο δε γενικό πληθυσμό από 55% που ήταν η Ελλάδα, σε ποσοστό εμβολιασμού, σήμερα έχει φτάσει στο 72% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. «Αυτό έγινε και με μέτρα υποχρεωτικότητας», είπε ο Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε ότι με τα υποχρεωτικά μέτρα στους άνω των 60 ετών, από περίπου 600.000 ανεμβολίαστους πολίτες, οι μισοί εμβολιάστηκαν και προστάτευσαν τον εαυτό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version