Τα μηνύματα και οι στόχοι των προειδοποίησεων του Κυρ. Μητσοτάκη στους υπουργούς

Τέλος στα όποια σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Αυστηρές προειδοποιήσεις στους υπουργούς. Αυτά τα δύο μηνύματα επέλεξε να εκπέμψει σήμερα ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Και ο στόχος αυτών των προειδοποιήσεων προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ήταν να προσηλωθούν στα καθήκοντά τους, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία οι πολίτες ζητούν λύσεις στα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εισαγωγική τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους υπουργούς λέγοντας:

«Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι 12μηνος. Και για αυτό σας έχει ζητηθεί από τη γραμματεία της κυβέρνησης ένας προγραμματισμός κυβερνητικού έργου με αυτό τον ορίζοντα. Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου».

Αμέσως μετά, έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρη την πρόθεσή του.

«Εάν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών. Το λέω χαριτολογώντας, αλλά για να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, μεγάλες προκλήσεις».

Η… μάχη της ενέργειας

Στο μεταξύ, πολιτικούς κλυδωνισμούς εξακολουθεί να προκαλεί η ενεργειακή κρίση και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Αλέξης Τσίπρας σε επίσκεψή του στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως διευκολύνει αυτούς που αισχροκερδούν, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να του απαντά ότι με διαρκή ψέματα και ασυναρτησίες δεν λύθηκε ποτέ κανένα πρόβλημα.

Για να τελειώσει η επιβάρυνση του καταναλωτή πρέπει να τελειώσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τη ΡΑΕ ζητώντας ενημέρωση για τους ελεγχους και τα κέρδη των εταιριών ενέργειας.

«Για να τελειώσει πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και αυτό δεν είναι ζήτημα των ρυθμιστικών αρχών, αυτό είναι ζήτημα της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που μέχρι τώρα έχει φροντίσει να κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να διευκολύνει αυτούς που αισχροκερδούν και να ρίχνει διαρκώς όλα τα βάρη στους καταναλωτές. Αρα αυτό που πρέπει να τελειώσει για να τελειώσει και επιβάρυνση του καταναλωτή είναι η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασα: «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος: ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα την ΡΑΕ και, υπό την πίεση των γεγονότων και των στοιχείων που του παρουσιάστηκαν, πήρε κατ’ ουσία πίσω τους ανυπόστατους υπολογισμούς που έκαναν στην Κουμουνδούρου για υπερκέρδη πάνω από 1,5 δισ. των εταιρειών ενέργειας.

H αισχροκέρδεια στη χονδρική τιμή ρεύματος ξεπερνά το 1,5 δισ. και η κυβέρνηση  σφυρίζει κλέφτικα, επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα: «έχουν περάσει σχεδόν 40 μέρες από τη συνεδρίαση της Βουλής, όπου ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε υπερβάλλοντα κέρδη, αισχροκέρδεια δηλαδή, στην χονδρική τιμή και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εξήγγειλε την επιβολή υψηλής φορολόγησης και μάλιστα 90% στα υπερκέρδη. Εδώ και 40 μέρες δεν έχει γίνει τίποτα».

Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναγγείλει την κατάθεση τροπολογίας για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής έως ότου κριθεί δικαστικά η νομιμότητά της, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε διευκρινίσεις: «Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν «επιβλήθηκε» από τη ΡΑΕ (…) αποτελεί συνήθη εμπορική πρακτική, προβλεπόμενη στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που εκδόθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον Απρίλιο του 2013».

«Ο κύριος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να πάρει την ιβηρική εξαίρεση βάζοντας πλαφόν στην χονδρική, που κατάφερε και ο κύριος Σάντσεθ και ο κύριος Κόστα. Άρα άμεσα πρέπει να ασκήσει μία άλλη πολιτική και αυτή είναι το πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Τόσο τα μέτρα της κυβέρνησης όσο και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων δεν θίγουν στο ελάχιστο τις κύριες αιτίες της ενεργειακής ακρίβειας, όπως η “απελευθέρωση της ενεργείας”, η πολιτική “της πράσινης μετάβασης της ΕΕ” και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία» λέει το ΚΚΕ.

Όταν μία κυβέρνηση αδυνατεί ακόμα και να αναγνωρίσει το πρόβλημα, είναι απολύτως αδύνατον να δώσει λύσεις, τονίζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 ζητούν υπογραφές για να υποστηριχθεί το αίτημα δημοψηφίσματος για κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Παντελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος