ertnews.gr

Συζήτηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας (live)

12/11 15:58
Συζήτηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας (live)

Συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιείται σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, έγινε και εξακολουθεί να γίνεται, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ενημέρωση του Σώματος για την επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι επόμενες 10 μέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ήταν αναπόφευκτο το δεύτερο lockdown, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η χωρά πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Kαι το έκανε γιατί ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες συστρατευτήκαμε. Ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο εφησυχασμός από την πλευρά σας ήταν εγκληματικός, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνοντας τον λόγο, κυρίως τους τελευταίους δύο μήνες αλλά και πιο πριν με το άνοιγμα του τουρισμού.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια πολιτικής κερδοσκοπίας πάνω στον ανθρώπινο πόνο και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν κατανοεί ποια χώρα κυβερνά και ότι η κυβέρνηση δεν έχει επίγνωση πως ζει ο Έλληνας πολίτης.

Σημείωσε ότι δεν λήφθηκαν μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή στους εργασιακούς χώρους, ενώ για το σύστημα υγείας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκανε αλχημείες με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προσθέτοντας στο άθροισμα αυτές των ιδιωτικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων. “Η πραγματική αύξηση των κλινών είναι περίπου στα 200 κρεβάτια. Πριν την πανδημία δεν προσθέσατε ούτε ένα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είχατε και προτάσεις και χρόνο, είχατε απεριόριστη κοινωνική στήριξη, είχατε χρήματα για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα γιατί δεν υπήρχαν περιορισμοί, είχατε απόλυτη στήριξη από όλο το πολιτικό σύστημα για να λάβετε τα μέτρα σας και να μην οδηγηθούμε σε αυτή τη νέα περιπέτεια, με αυτή τη σφοδρότητα και τόσο γρήγορα», είπε απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κατάσταση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας.

«Το ερώτημα δεν είναι αν ήταν αναγκαίο τώρα το νέο lockdown, το ερώτημα είναι, κ. Μητσοτάκη, γιατί φτάσαμε στο σημείο να είναι αναγκαίο», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες στιγμές. Με ορατό τον κίνδυνο η εξάπλωση της πανδημίας να πάρει μεγάλες διαστάσεις και το ΕΣΥ να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση» είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση για την κατάσταση στη χώρα κατά την περίοδο της πανδημίας.

«Μπορούσατε να θωρακίσετε το ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, όπως σας φώναζαν οι γιατροί και οι υγειονομικοί. Αντί για αυτό βαφτίσατε θωράκιση τα μπαλώματα και την ανακύκλωση του προσωπικού. Μπορούσατε να πάρετε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με βάση τις προτάσεις των σωματείων. Δεν το κάνατε γιατί την προστασία την θεωρείτε κόστος. Και το κόστος απειλεί την καπιταλιστική κερδοφορία. Μπορούσατε να προχωρήσετε σε προσλήψεις εκπαιδευτικών, αντί αυτού αυξήσατε τους μαθητές στους 27 ανά τάξη. Μπορούσατε να πάρετε μέτρα για τα ΜΜΜ. Αλλά εσείς απαντήσατε με κυνισμό: τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είπατε κ. πρωθυπουργέ και ο κόσμος είναι στιβαγμένος σαν την σαρδέλα σε αυτά».

Έμφαση στην άμεση ανάγκη επίταξης των ιδιωτικών Μονάδων Υγείας της Θεσσαλονίκης ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση στην περιοχή, έδωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει σήμερα, πριν τελειώσει αυτή η συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε σε συνέντευξη του καθηγητή Δερμιτζάκη, ο οποίος – όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης – αναρωτιόταν αν η Θεσσαλονίκη θα γίνει νέα Ιταλία με εκατόμβες νεκρών.

«Είναι απαράδεκτο ότι παρακαλάτε τον ιδιωτικό τομέα. Επίταξη αυτή τη στιγμή» είπε με έμφαση ο γραμματέας του ΜέΡΑ25. «Δεν είναι ώρα να διαφωνούμε για τους αριθμούς. Έχουμε μια εκθετική εκδήλωση της πανδημίας. Δεν είμαστε εδώ για κοκορομαχίες» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης

H συζήτηση στη Βουλή εξελίσσεται σε μια στείρα αντιπαράθεση γιατί δεν ακούγονται ουσιαστικές, συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, από το βήμα της Βουλής.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν ακούει κανέναν» και τόνισε ότι όπως αποδεικνύεται στην πράξη, δεν είμαστε έτοιμοι να αντικρούσουμε το δεύτερο κύμα, εκφράζοντας τον φόβο ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τις εργασίες της Βουλής.

Βάσει της διαδικασίας του άρθρου 142Α, οι τοποθετήσεις των αρχηγών πρέπει να είναι σύντομες, ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της εξελισσόμενης εφαρμογής των αυστηρών απαγορευτικών μέτρων, αναμένεται να δοθεί άπλετος χρόνος.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα Βουλή, έχουν διεξαχθεί άλλες δύο συνεδριάσεις, σύμφωνα με την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α (ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για θέματα επικαιρότητας), και μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, κατόπιν αιτήματος της κ. Γεννηματά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version