ΣΥΡΙΖΑ: Η αισχροκέρδεια της ΔΕΗ σπουδή του Κ. Μητσοτάκη – Βολές από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και με αφορμή νέες αυξήσεις στα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί την ακύρωσή τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνη σπουδή του κ. Μητσοτάκη είναι η αισχροκέρδεια της ΔΕΗ σε βάρος των καταναλωτών

Ο Νάσος Ηλιόπουλος επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «αισχροκέρδεια» της ΔΕΗ και επιπλέον αναφέρει ότι «η ΔΕΗ έχει, με βάση τα αποτελέσματα του 2021,  κάθε περιθώριο να κρατήσει χαμηλά τα τιμολόγια». Προσθέτει ότι «την ώρα που η Ισπανία εξασφαλίζει άμεσα χαμηλότερες τιμές ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η ΔΕΗ των γαλάζιων goldenboys του κ. Μητσοτάκη προχωρά σε νέες αυξήσεις. Χθες αύξησε αιφνιδιαστικά πάλι κατά 36,1% τα σταθερά τιμολόγια, επιβεβαιώνοντας πως η μόνη σπουδή του κ. Μητσοτάκη είναι η αισχροκέρδεια της ΔΕΗ σε βάρος των καταναλωτών».

Γ. Οικονόμου: «Τίποτα διαφορετικό δεν κάνει η Ισπανία από εμάς»

Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσει ότι «η Ισπανία δεν κάνει τίποτα συντριπτικά διαφορετικό από αυτό που κάνει η Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα» και εξηγεί ότι «εάν βάλεις πλαφόν σε έναν συντελεστή παραγωγής του ρεύματος, στην ουσία θα πρέπει να έρθεις να χρηματοδοτήσεις κάτι άλλο. Άρα, μειώνονται τα χρήματα που μπαίνουν στον λογαριασμό, από τον οποίο τα μοιράζει η Κυβέρνηση στους καταναλωτές».

Κίνημα Αλλαγής: Η κυβέρνηση «πάγωσε» τις εξορύξεις που «ξεπαγώνει» ο πρωθυπουργός 

«Την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και πληρώνει την κυβερνητική ατολμία να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα-ασπίδα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «ξεπαγώνει» τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, που σημειωτέον η Κυβέρνηση του «πάγωσε» ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και προσθέτει:

«Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτέλεσε στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και κορυφώθηκε το 2014 όταν η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε τις πρώτες τρεις συμβάσεις για έρευνες. Πέρασαν από τότε οκτώ χρόνια, στο διάστημα των οποίων με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε καμία πρόοδος, με αποτέλεσμα η χώρα να εξαρτάται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και να είναι έρμαιο στην κερδοσκοπία των αγορών ορυκτών καυσίμων.

ΚΚΕ: Ο λαός θα πληρώσει

«Η κυβέρνηση της ΝΔ βολεύεται να τα ρίχνει όλα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όμως ο πόλεμος απλά επιδείνωσε μια ήδη αρνητική κατάσταση. Γιατί αν οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα έχουν πάρει την ανηφόρα, είναι γιατί όλες οι κυβερνήσεις “τρέχουν” την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, με την “πράσινη μετάβαση”, την απολιγνιτοποίηση, την απαξίωση των εγχώριων πηγών ενέργειας, προς όφελος των κερδών των ενεργειακών ομίλων, κι ας ρίχνουν τώρα ο ένας στον άλλο τις ευθύνες, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κοινή τους πολιτική», ανέφερε χθες ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Σε κάθε περίπτωση δεδομένο είναι ότι ο λαός θα πληρώσει και τον πολεμικό και τον ενεργειακό λογαριασμό και τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί ο λογαριασμός σε αυτόν θα πάει», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης.

Ελληνική Λύση: Τριετής καθυστέρηση

«Εδώ και μία τριετία η Ελληνική Λύση, εδώ και δύο δεκαετίες προσωπικά ο πρόεδρος της Κυριάκος Βελόπουλος, πιέζουν προς την κατεύθυνση των εξορύξεων προκειμένου η πατρίδα μας να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία αλλά και να δημιουργήσει πραγματικό πλούτο για την Ελλάδα και τους Έλληνες.Τρία χρόνια, εισπράτταμε απαξίωση και χλεύη, από μία κυβέρνηση η οποία εγκλώβιζε την Ελλάδα σε μία πρωτοφανή ενεργειακή ομηρία, που σήμερα καταστρέφει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η σημερινή ανακοίνωση εξορύξεων με «ρυθμούς χελώνας» είναι «ημιθανής» και γίνεται με την προσφιλή για τη ΝΔ λογική του «πουλάω ελπίδα στους Έλληνες».
Αντί να παραδειγματιστούμε από χώρες όπως η Αίγυπτος που σε χρόνο – ρεκόρ ολοκλήρωσαν όλες τις διαδικασίες, εμμένουμε σε αόριστα χρονοδιαγράμματα, ώστε να καλυφθεί η κυβερνητική ανικανότητα. Με την ίδια ακριβώς λογική που χρησιμοποιούνται οι ανάλογες αποφάσεις του ΣτΕ για να δικαιολογήσουν τις καθυστερήσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων», αναφέρεται στη νέα ανακοίνωση του κόμματος.

Μέρα25: Μητσοτάκειος επιστροφή στις αρχές του 20ου αιώνα

«Ο κ. Μητσοτάκης σάλπισε το “άλμα” της Κυβέρνησης του στο ξεπερασμένο παρελθόν των εξορυκτικών διαδικασιών. Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης κοιτάει πια μπροστά λόγω της κλιματικής κατάρρευσης και της ενεργειακής απεξάρτησης, η Μητσοτάκης Α.Ε. κινείται προς την προηγούμενη βιομηχανική επανάσταση -αυτή που χάσαμε εδώ και καιρό-, αντί να στραφεί προς την επόμενη, την 4η Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση όπως καλεί καιρό τώρα το ΜέΡΑ25». 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το «ΜέΡΑ25 είναι κάθετα αντίθετο στις εξορύξεις των υδρογονανθράκων ως το μόνο ελληνικό, πραγματικά πράσινο κόμμα» και προστίθεται ότι «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν χέρι-χέρι προς τον αδιέξοδο αυτό δρόμο των εξορύξεων, από τις οποίες μόνο οι αμερικανικές εταιρείες θα κερδίσουν».

ΕΡΤ 1- Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος