Συνομιλίες Μ. Βαρβιτσιώτη με τους πρέσβεις Δανίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η πρόταση του πρωθυπουργού για την υιοθέτηση κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την πρέσβη της Σουηδίας, Charlotte Sammelin, τον πρέσβη της Δανίας,  Klavs Holm, τον πρέσβη της Φινλανδίας, Jari Gustafsson, τον πρέσβη της Νορβηγίας, Frode Overland Andersen και την πρέσβη της Ολλανδίας,  Stella Ronner-Grubacic.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, εν όψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 23ης Μαρτίου και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου, καθώς επίσης περιφερειακά ζητήματα.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή απάντηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπεραμύνθηκε της αρχικής απόφασης για την από κοινού προμήθεια εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας ωστόσο ότι η ΕΕ θα πρέπει να ασκήσει πίεση για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων ελλείψεων , προκειμένου να υλοποιηθεί ομαλά το ευρωπαϊκό σχέδιο εμβολιασμού. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική πρόταση για την υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει ταχέως η υλοποίησή του, το αμέσως προσεχές διάστημα, ούτως ώστε να μην ανακύψουν κατακερματισμένες λύσεις σε εθνικό επίπεδο ή από τον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις που θα αποτελέσουν και αντικείμενο του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί την βελτίωση των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να απέχει από προκλητικές ενέργειες. Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο τραπέζι θα πρέπει να βρίσκονται τόσο μία θετική ατζέντα, όσο και τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε ότι μόνη αποδεκτή λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Για το θέμα της μετανάστευσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το στοιχείο της αλληλεγγύης θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση για την έως τώρα συνεργασία της χώρας μας με τον Frontex στην προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας, τα οποία αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την λήψη αποφάσεων για την αποδέσμευση των κονδυλίων, προκειμένου να μην διακυβευτεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό των δράσεων της χώρας μας, σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος