Live: Διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Για εγκληματική ευθύνη κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές. «Η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τα σχέδια που της παραδώσαμε» είπε κάνοντας λόγο για ένα «διαβόητο επιτελικό κράτος το οποίο αποδείχθηκε ξεχαρβαλωμένο» και πρότεινε σχέδιο ανασυγκρότησης επτά σημείων.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση γα “προσπάθεια να κρύψουν ή να ωραιοποιήσουν τη πραγματικότητα” και τόνισε η ευθύνη του κόμματός του ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι η υποχρέωση “να συμβάλουμε και στην επούλωση των πληγών, αλλά και στη θωράκιση της χώρας, για να μην ξαναζήσει παρόμοιας έκτασης τραγωδίες”.

“Και δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω το δρόμο της αντιπολίτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στη δική μου κυβέρνηση, σε αντίστοιχα δύσκολες στιγμές. Και δεν θα το κάνω” είπε προσθέτοντας: “Για αυτό και σήμερα δε πρόκειται να ακολουθήσω την πεπατημένη ζητώντας παραιτήσεις. Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός. Που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Ας αναλάβει λοιπόν ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων. Θέτοντας όμως υπό κρίση, πρώτα τον εαυτό του”.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να αποτρέψει μια “μεγάλη καταστροφή”». «Οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. Οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της. Να αναμετρηθούμε με την απελπισία, την αγανάκτηση και την οργή όσων αισθάνονται αβοήθητοι ενώ χάνονται τα σπίτια, και το βιός τους», ανέφερε τονίζοντας πως πρέπει «να αναμετρηθούμε με τη δύσκολη επόμενη μέρα και τα μέτρα για την επούλωση των πληγών. Υλικών, αλλά και ηθικών. Και να μην κρυφτούμε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσχηματικές και ανέξοδες συγνώμες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι σήμερα προέχει «να συμβάλλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής», «ώστε όσοι είδαν το σπίτι και τη ζωή τους να καίγονται, να μην αφεθούν εγκαταλειμμένοι στην απελπισία».

«Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα. Δεν μπορεί, όμως, να αποτελεί δικαιολογία», σημείωσε. «Αντιθέτως, η επίγνωσή της μας προσθέτει το βάρος να προετοιμαστούμε σε βάθος, για την αντιμετώπισή των ακραίων φαινομένων, που από εδώ και στο εξής θα είναι συχνά», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να επικαλεστεί την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία».

«Γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Ακόμα χειρότερα, αγνόησε τα σχέδια που της παραδώσαμε. Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει να της καταλογιστεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το πόρισμα του καθηγητή Γκολντάμερ, «το πόρισμα για τις πυρκαγιές που έγινε για εμάς και υιοθετήθηκε από άλλες κυβερνήσεις, όπως της Πορτογαλίας και διεθνείς οργανισμούς, από τον ΟΟΣΑ και τη 2η διεθνή διάσκεψη, αλλά θάφτηκε από τη σημερινή κυβέρνηση».

“Από εκεί εκκινεί η εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα όσα ζήσαμε τώρα είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας” είπε και πρότεινε σχέδιο επτά σημείων για την επόμενη μέρα.

  1. Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις και να απαγορευθεί η αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές και οι δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο για «να αποτρέψουμε κάθε είδος παρασιτικής λογικής»
  2. Να εκπονηθεί σε συνεργασία και τα κόμματα και τους επιστημονικούς φορείς εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών με ορίζοντα δεκαετίας το οποίο να αξιολογείται
  3. να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών
  4. Να υιοθετηθεί η πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί από το 2019 για την ίδρυση εθνικής αρχής πολιτικής προστασίας και ανθεκτικότητας που θα τη στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής, με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης και με μόνιμο και διαρκές επιστημονικό συμβούλιο με τη συμμετοχή αρμόδιων επιστημονικών φορέων.
  5. Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.
  6. Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.
  1. Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος