Γ. Παπανδρέου – Corriere della Sera: Σωστές οι μεταρρυθμίσεις μου κατά τη διάρκεια της κρίσης – Εμμονή της Μέρκελ ότι τα μέτρα λιτότητας έπρεπε να πονέσουν

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Ο Γεώργιος Ανδρέας Παπανδρέου (ΓΑΠ) παραχώρησε συνέντευξη στην Ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, όπου μιλά εφ όλης της ύλης με ιδιαίτερη προσοχή για την επιστροφή του στην Ελληνική πολιτική σκηνή, το μεταναστευτικό και την οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, και ιδιαίτερα για τον ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ.

Το άρθρο ξεκινά αναφέροντας πως “ο Γεώργιος Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελληνική πολιτική ‘αγορά’ “ αποκαλώντας τον ως “τελευταίο σοσιαλιστή πρωθυπουργό” και υπενθυμίζοντας πως “ο Παπανδρέου, 69 ετών, αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2012, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, όταν η ιδέα του για δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας απορρίφθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εσωτερικούς αντιπάλους του”.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά σε τι τον παρακινεί να επιστρέψει ενεργά στην πολιτική μετά από τόσα χρόνια και γιατί πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, ο Γεώργιος Παπανδρέου προχώρησε σε μια μικρή ανασκόπηση της Ελληνικής κρίσης και των αποφάσεων: “η οικονομική κρίση ήταν μια επώδυνη περίοδος για την Ελλάδα, τους Έλληνες και για μένα επίσης. Έπρεπε να πάρω πολύ δύσκολες αποφάσεις. Αλλά τώρα οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως ήταν δίκαιες και όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο”. 

Υπογράμμισε δε πως “υπήρχε και ευθύνη της ΕΕ, για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στην αρχή, όταν η Ελλάδα κατηγορήθηκε ως το μαύρο πρόβατο και δεν βοηθήθηκε να κάνει αλλαγές” και απλώνει το χέρι στον Ιταλό Πρωθυπουργό, λέγοντας πως “τότε ήρθε ο Μάριο Ντράγκι και ηρέμησε τις αγορές”.

Ο ΓΑΠ δεν έκρυψε και το Ελληνικό μερίδιο της ευθύνης (“φυσικά, είχαμε και τις ευθύνες μας”) αλλά παράλληλα υπερασπίζεται το έργο του (“με περηφάνια λέω ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν υπό την κυβέρνησή μου, κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας, ήταν σωστές”) αλλά και το όραμά του σχετικά με τις πρωτοποριακές ιδέες (“τότε μιλούσα για πράσινες επενδύσεις και ο κόσμος με κοιτούσε περίεργα”). Και σχετικά με τις προσεχείς εκλογές του νέου αρχηγού κόμματος του ΚΙΝ.ΑΛ. την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου τόνισε πως “νομίζω ότι μπορώ να επανενώσω το κόμμα και τις προοδευτικές δυνάμεις που είναι διασκορπισμένες σήμερα”.  

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον πρώην Έλληνα Πρωθυπουργό για την επιστροφή του “στο πεδίο σε μια στιγμή αναγέννησης της Αριστεράς στην Ευρώπη”. Ο ΓΑΠ απάντησε πως “πρέπει να κάνουμε τις βασικές μας αξίες σημαντικές για τον σημερινό κόσμο” εφόσον “η οικονομία είναι πολύ πιο ποικιλόμορφη από ό,τι στο παρελθόν, αλλά πρέπει να δώσουμε αξιοπρέπεια (ή σεβασμό, όπως λέει ο Olaf Scholz) σε όλους” γιατί “υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια”. 

Αναφερόμενος στο “παγκόσμιο φαινόμενο των επισφαλών εργαζομένων, δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που εργάζονται με μισθούς πείνας και χωρίς ασφάλεια ότι ακόμη και την επόμενη μέρα θα έχουν αυτή τη δουλειά” τονίζει πως θα πρέπει “να τους διασφαλιστεί το βασικό εισόδημα, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, τα ενοίκια σε λογικές τιμές: κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να του φέρονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό”. Και κλείνει λέγοντας πως οι άνθρωποι θα πρέπει “να καθησυχάσουν μπροστά σε μεγάλες κρίσεις όπως οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση”.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο ΓΑΠ είπε πως η ατζέντα μιας σύγχρονης Αριστεράς είναι να εισακουστούν “οι φωνές των ανθρώπων, που έχουν την εντύπωση ότι δεν εισακούγονται. Το να έχεις φωνή είναι ένα κρίσιμο στοιχείο των δημοκρατιών” και τόνισε πως “η Αριστερά πρέπει να επιστρέψει στην ιδέα της ισοτιμίας, της ισότητας στο δικαίωμα του λόγου που ήταν μια από τις δημοκρατικές αρχές στην αρχαία Ελλάδα”. 

Σε αυτό το σημείο, ο ΓΑΠ αναφέρθηκε στην συγκέντρωση εξουσίας, “κάτι που υπονομεύει τη δημοκρατία” και μίλησε για το πρόστιμο “που επιβλήθηκε από την Αντιμονοπωλιακή Αρχή στην Ιταλία για την εμπορική χρήση προσωπικών δεδομένων”, κάτι που ο ίδιος όρισε “σημαντικό”.

“Όταν ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν έχει καμία επιρροή, δημιουργούνται φόβοι και αναζητούνται οι ένοχοι. Οι λαϊκίστικες δυνάμεις τρέφονται από αυτό” συνέχισε ο ΓΑΠ, ο οποίος δήλωσε πως στο θέμα της μετανάστευσης πρέπει να τηρούνται δύο αρχές (“να οικοδομήσουμε μια κουλτούρα αλληλεγγύης με εκείνους που δραπετεύουν από πολέμους, λιμούς, δικτατορίες, γιατί δεν είναι εισβολείς αλλά άνθρωποι που θαυμάζουν τις αξίες μας και προσπαθούν να τις ενσωματώσουν” και “να κρατήσουμε τους αριθμούς υπό έλεγχο”) υπογραμμίζοντας πως “δεν είναι εύκολο θέμα, αλλά πρέπει να συμβιβάσουμε την ανάγκη για ένταξη με το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ώστε να μην αισθάνονται ξεχασμένοι”.

Σημειωτέον, σε ερώτημα αν η Ευρώπη θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τα φράγματα στα σύνορα, ο ΓΑΠ τόνισε πως “πρέπει να ρυθμίσουμε τις μεταναστευτικές μετακινήσεις, παραμένοντας ξεκάθαροι ως προς τις ανθρωπιστικές αξίες και καθήκοντα” και υπογράμμισε πως “δεν νομίζω πως τα φράγματα θα λειτουργούσαν εντέλει”. Ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως “πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες καταγωγής να γίνουν πιο σταθερές, ευημερούσες και δημοκρατικές” και υπογράμμισε πως “η Δύση φέρει μεγάλη ευθύνη για όσα συνέβησαν στο Αφγανιστάν, τη Συρία και τη Λιβύη”.

Σημασία έχει επίσης και απόσπασμα της απάντησης του ΓΑΠ, ο οποίος λέγοντας πως “πρέπει να αλλάξουμε την αφήγηση της μετανάστευσης” είπε χαρακτηριστικά πως “ημουν πρόσφυγας, όπως και ο Bruno Kreisky, ο Willy Brandt, ο πατέρας μου ο Ανδρέας, που αργότερα έγιναν ηγέτες στις χώρες τους”. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε και σε περιστατικό κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στη Σουηδία, όταν “ο Olof Palme με παρουσίασε λέγοντας, αυτός είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου, ένας πρόσφυγας και πρέπει να τον δούμε ως αρχιτέκτονα μιας νέας κοινωνίας στη χώρα του”.

Ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο σχετικά με το θέμα του “αυξανόμενου παραλογισμού που αναδύεται στις κοινωνίες μας” από τους αντιεμβολιαστές στους θεωρητικούς συνωμοσίας, ο ΓΑΠ απάντησε πως “η περιπλάνηση ή η περιφρόνηση αυτών των ανθρώπων δεν λειτουργεί, απλώς ενισχύει τις πεποιθήσεις τους” και πως οι εν λόγω πολίτες θα πρέπει να μετατραπούν ως “μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να γίνουν νέοι πολίτες”.

Εκτενέστερη ήταν και η αναφορά του ΓΑΠ στην Άνγκελα Μέρκελ. Ο δημοσιογράφος ρωτάει πως ο ΓΑΠ βιώνει το γεγονός σύμπτωση πως η “εχθρός σας (νέμεση)”, ύστερα από 16 χρόνια στην πολιτική σκηνή, αποχωρεί ενώ ο ίδιος επιστρέφει στο προσκήνιο. “Βιώνετε αυτή τη σύμπτωση ως εκδίκηση;”

“Δεν ήταν η εχθρός μου, ήταν η συνομιλήτριά μου” απάντησε ο ΓΑΠ, λέγοντας πως “την εποχή της οικονομικής κρίσης, η Μέρκελ δεν έβλεπε ότι θα μπορούσε να την κλείσει με αξιοπρεπή τρόπο για την Ελλάδα και τους Έλληνες”. 

Υπογράμμισε επίσης πως “ένα πράγμα που πονάει ακόμα και σήμερα είναι ότι οι Έλληνες ξεχώρισαν ως τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, ανέντιμοι. Η Μέρκελ επέστρεψε πρόσφατα στην Ελλάδα και παραδέχτηκε ότι τότε ήταν πολύ δύσκολο”.

Αξιοσημείωτη η αναφορά του ΓΑΠ στο γεγονός της εμμονής της Μέρκελ ότι “τα μέτρα λιτότητας έπρεπε να πονέσουν”. 

“Ίσως κάποια μέρα να το συζητήσουμε χαλαρά” τόνισε ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός “αλλά είμαι πεπεισμένος ότι πίστευε πραγματικά ότι ήταν προς το συμφέρον μας, ότι θα μαθαίναμε”. Υπογραμμίζοντας πως “προσωπικά η Μέρκελ είναι ευχάριστος άνθρωπος” ο ΓΑΠ τόνισε πως η ίδια “δεν καταλάβαινε ότι (οι Έλληνες) παλεύαμε για πραγματική αλλαγή. Δεν ήταν μόνο η οικονομία, οι θεσμοί μας ήταν αδύναμοι, ανοιχτοί στην εξαπάτηση, τη διαφθορά, την πατροναρχία, τις κρυφές συμφωνίες”.

Σε αυτό το σημείο ο ΓΑΠ σημειώνει πως “είχα αρχίσει τις αλλαγές, αλλά χρειαζόμουν χρόνο. Ήλπιζα ότι η ΕΕ και η Γερμανία θα τον είχαν παραχωρήσει, αλλά δεν ήταν έτσι και γνωρίζουμε τις συνέπειες” και “ αντίθετα, η Μέρκελ χρησιμοποίησε τις αγορές για να μας ασκήσει πίεση”.
Καταλήγει ο Γεώργιος Ανδρέας Παπανδρέου. “Με τον καιρό (η Μέρκελ) εξελίχθηκε παρά πολύ, συνειδητοποιώντας την ανάγκη για αλληλεγγύη και κατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων, είτε είναι μετανάστες είτε είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Έχει αλλάξει προς το καλύτερο”.

Η συνέντευξη κλείνει με ερώτημα του δημοσιογράφου για το πως θα θυμούνται την Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα.

Ο πρώην Πρωθυπουργός απαντά πως “πάντα θα υπάρχουν αμφίθυμα συναισθήματα. Ο κόσμος θα θυμάται ότι τιμωρήθηκε άδικα. Όμως (η Μέρκελ) κράτησε την Ευρώπη ενωμένη και στο τέλος, με το Next Generation EU, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την οικονομική αλληλεγγύη”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος