Συνέδριο Economist: Ηχηρή απάντηση Δένδια στις προκλητικές τουρκικές δηλώσεις (video)

Ηχηρή απάντηση στις προκλητικές τουρκικές δηλώσεις έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Σκουλάς, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μοιράζονται τις αρχές της Ελλάδας και την κατανόηση μας ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Επιπλέον ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι υπάρχει ένας δείκτης για να δούμε το εύρος των εντάσεων και αυτός είναι η 20η Ιουλίου όποτε, όπως είπε, ο πρόεδρος Ερντογάν θα γιορτάσει την εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή του βορείου τμήματος της Δημοκρατίας της Κύπρου. Ο υπ. Εξωτερικών είπε ακόμα ότι ελπίζει να κάνει διακοπές τον Αύγουστο, αλλά, πρόσθεσε, ότι αυτό θα το δούμε.

Ο  κ. Δένδιας σημείωσε ότι: «Φτάσαμε σε ένα επίπεδο κατανόησης και νομίζω έγινε σαφές και στην τουρκική πλευρά ότι αν συνεχίσει τη λογική και τις ενέργειες του περασμένου χρόνου είτε του Μαρτίου Φεβρουαρίου στο μεταναστευτικό είτε του Αυγούστου και των άλλων μηνών στην Ανατολική Μεσόγειο από εκεί και πέρα οι κυρώσεις είναι το μόνο μέτρο που η ΕΕ έχει στη διάθεσή της και θα το επιβάλλει».

«Υπάρχει και μία τεράστια θέληση και από την πλευρά της ελληνοκυπριακής κοινότητας απλώνοντας ένα χέρι φιλίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα  ώστε να δημιουργήσουμε μία ενωμένη Κύπρο που θα έχει παράλληλα τεράστιες ευεργετικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή μας» υπογράμμισε ακόμα.

Από την πλευρά του ο υπ. Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι αν κάποιος δεν αναγνωρίζει κανόνες και δεν συμμορφώνεται με αυτούς τότε δημιουργούνται προβλήματα κι όλοι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να απομονώσουμε όποιον δεν δέχεται και δεν ακολουθεί αυτού τους κανόνες. Επισήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα βλέπει τον εαυτό της ως σταθερό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Κατά την παρέμβασή του ο  Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν έρθει πολλές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα εξέφρασε την πικρία του και την απογοήτευσή του γιατί η Αλβανία ακόμα περιμένει να γίνει μέλος της ΕΕ.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια και όχι να ζητάει ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος