Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπ. Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη με τον Υπ. Εξωτερικών της Αγίας Έδρας

Στην Αγία Έδρα (Βατικανό) έγινε δεκτός ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είχε συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, Αρχιεπίσκοπο Paul Gallagher, μεταφέροντας πρόσκληση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Πάπα να επισκεφτεί τη χώρα μας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν: το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Τουρκίας, οι εξελίξεις στη Λιβύη και άλλα περιφερειακά θέματα, με έμφαση στα προβλήματα των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μ.Ανατολή.

Επίσης, συζητήθηκαν το Κυπριακό, η Διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και η περαιτέρω προώθηση των διμερών πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων.

Ειδικότερα, μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο μεταναστευτικό, με τον Αναπληρωτή Υπουργό να υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί στις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Αναφερόμενος στην ακτινοβολία της προσωπικότητας του Πάπα Φραγκίσκου και στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Ιράκ, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε τη σημασία των αραβο-χριστιανικών κοινοτήτων στην Αίγυπτο και τη Συρία, καθώς των χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας.

Για το Κυπριακό, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία και το κοινοτικό κεκτημένο, υπογραμμίζοντας συναφώς τη σημασία της ενεργούς παρουσίας της ΕΕ και βέβαια την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Τέλος, οι δυο συνομιλητές εξέτασαν από κοινού τρόπους προώθησης των διμερών πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων με τον Αναπληρωτή Υπουργό να αναφέρεται και στην πρόσκληση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Πάπα να επισκεφτεί τη χώρα μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος