Συναντήσεις του Μ. Βαρβιτσιώτη με μέλη του State Department, του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων

Σειρά συναντήσεων με μέλη του State Department, του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε την Τρίτη 15/3 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Στόχος των συναντήσεων ήταν η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, η προώθηση των εθνικών θέσεων και ο συντονισμός σε θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα και την ελληνο-αμερικανική κοινότητα.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τη Molly Montgomery, Αναπληρώτρια Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για υποθέσεις Ευρώπης και Ευρασίας στο State Department, με τον Ron Johnson, Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και Πρόεδρο της υποεπιτροπής της Γερουσίας για την Ευρώπη, με τον Ted Deutch, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, καθώς και με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που συμμετέχουν στην Ομάδα Φιλίας (Hellenic Caucus) του Κογκρέσου για ελληνικά ζητήματα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, με αφετηρία την εισβολή στην Ουκρανία, μίλησε για τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και για την ξεκάθαρη στάση που έχει λάβει η χώρα μας από την πρώτη στιγμή, καταδικάζοντας όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη την παράνομη ρωσική εισβολή, γεγονός που αναγνωρίστηκε και από τους συνομιλητές του.

Αντίθετα, επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η Τουρκία είναι το μόνο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, καθιστώντας τες έτσι λιγότερο αξιόπιστες και αποτελεσματικές. Για το λόγο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός μετέφερε στους συνομιλητές του ότι είναι αναγκαία η ενιαία εφαρμογή των κυρώσεων από όλους τους εταίρους και συμμάχους και ότι ενδιάμεσες λύσεις δε χωρούν εν προκειμένω. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε στους συνομιλητές του ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ανοχή απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα που επιδιώκουν να επαναχαράξουν τα σύνορα και να αναθεωρήσουν την ιστορία προς όφελος τους.

Στην ατζέντα των συζητήσεων του Αναπληρωτή Υπουργού με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που είναι αρμόδιοι για ευρωπαϊκά θέματα βρέθηκαν επίσης οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το μεταναστευτικό, η Διεύρυνση και, κυρίως, η ενεργειακή της ασφάλεια και αυτονομία. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τους ενημέρωσε για τις προτάσεις που παρουσίασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στους ομολόγους του στις Βερσαλλίες, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Όπως έγινε κοινά αποδεκτό, άλλωστε, το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ) δίνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ενότητας και αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα συνεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ακόμη οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Διαπιστώθηκε αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και της οικονομίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός ευχαρίστησε τα μέλη του Congressional Hellenic Caucus για τη δραστήρια παρουσία τους σε ζητήματα ελληνικού και ελληνικοαμερικανικού ενδιαφέροντος καθώς και για την προώθηση των σχετικών εθνικών θέσεων. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι με συντονισμένες προσπάθειες των δύο χωρών, μπορούν να επιτευχθούν περισσότερα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος