Σύμπνοια του Προέδρου του Μεξικού Λόπεζ Ομπραδόρ και του Γιάνη Βαρουφάκη για την ίδρυση Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων και την αποφυλάκιση Ασάνζ

Σύμπνοια του Προέδρου του Μεξικού Λόπεζ Ομπραδόρ και του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για την ίδρυση Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων και την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στην 90 λεπτών συνάντηση εργασίας που είχαν, εισηγήθηκε στον Πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Λόπεζ Ομπραδόρ πρόταση για ίδρυση Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς. Μετά από διεξοδική συζήτηση των επιπτώσεων του Νέου Ψυχρού Πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, του πολέμου στην Ουκρανία, του νέου κύματος χρέους και φτώχειας που απειλεί τις χώρες του παγκόσμιου «Νότου», καθώς και της υπό εξέλιξη διαίρεσης του κόσμου σε δύο νομισματικά μπλοκ (δολαρίου και γουάν), ο Πρόεδρος του Μεξικού συμφώνησε στην ανάγκη για ένα νέο διεθνές οικονομικό-νομισματικό σύστημα που μόνο ένα αποτελεσματικό και ριζοσπαστικό Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων μπορεί να προωθήσει.

Κατά την συζήτηση, που περιέλαβε και θέματα που αφορούν τις σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας και Μεξικού, ο Γιάνης Βαρουφάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Λόπεζ Ομπραδόρ εκ μέρους του DiEM25 και του ΜέΡΑ25 για την συνεχή και συνεπή του υποστήριξη στην καμπάνια για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ, η συνεχιζόμενη φυλάκιση του οποίου καταδεικνύει την αβάσταχτη υποκρισία μιας Δύσης που προσποιείται ότι ενδιαφέρεται για την ελευθεροτυπία, την αλήθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Στο τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος Λόπεζ Ομπραδόρ και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η συνεργασία των δύο μερών θα συνεχιστεί, παραπέμποντας και στην συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Υπουργό Οικονομικών Ροχέλιο Ραμίρεζ ντελ Ο καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρντ.

Αποχαιρετώντας το Γιάνη Βαρουφάκη, ο Πρόεδρος του Μεξικού του είπε αναφορικά με το ΜέΡΑ25 «Πρέπει να συνεχίσετε τον αγώνα».

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον ΥΠΟΙΚ του Μεξικού, αρχικό θέμα συζήτησης ήταν, εκ μέρους του Μεξικανικού Υπουργείου Οικονομικών, οι πολιτικές αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Ο κ. Ροχέλιο Ραμίρεζ εξήγησε πως, χρησιμοποιώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της κύριας εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατάφεραν να μην αυξηθεί ούτε σεντ η τιμή των καυσίμων που πλήρωναν νοικοκυριά και επιχειρήσεις – κάτι που επέτρεψε στο κράτος να συνάψει συμφωνίες με τους ιδιώτες του κλάδου τροφίμων στην συγκράτηση των τιμών. Αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο από την Ελλάδα: ο πληθωρισμός των φτωχότερων πολιτών να είναι κτά πολύ μικρότερος του μέσου πληθωρισμού (ο οποίος δεν ξεπέρασε το 8%).

Άλλα θέματα συζήτησης και συνεργασίας ήταν το κοινωνικό κόστος της ανόδου του δολαρίου και των επιτοκίων, η υπό εξέλιξη διαίρεση του κόσμου σε δύο νομισματικά μπλοκ (δολαρίου και γουάν), ο αντίκτυπος του νέου προστατευτισμού των ΗΠΑ (νομοθεσία IRA) σε χώρες όπως η Ελλάδα και το Μεξικό, ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα, οι δημοσιονομικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθούν φιλολαϊκές κυβερνήσεις κ.α.

Τέλος, οι κκ. Ροχέλιο Ραμίρεζ και Βαρουφάκης δεσμεύτηκαν να παραμείνουν σε επαφή εν όψει των γρήγορων και ανησυχητικών εξελίξεων στη σφαίρα της διεθνούς οικονομικής πολιτικής όπως αυτή διαμορφώνεται υπό την σκιά ενός συνεχώς ενισχυόμενου Νέου Ψυχρού Πολέμου.

Στο περιθώριο των συναντήσεων με μέλη της κυβέρνησης του Μεξικού, ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε και με τον Ραφαέλ Κορέα, τ. Πρόεδρο του Εκουαδόρ, με τον οποίο τους συνδέει μακρόχρονη φιλία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος