Συμπεράσματα Συνόδου Ε.Ε. – Θετική αποτίμηση από Αθήνα και Λευκωσία (video)

Θετικά αποτιμούν Αθήνα και Λευκωσία τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο που πρέπει να είναι διαρκής, για την επίλυση του Κυπριακού που νοείται μόνο στο πλαίσιο μιας διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας και φυσικά για το προσφυγικό του οποίου την εργαλειοποίηση καταδικάζουν ρητά.

Η αυλαία στη Σύνοδο Κορυφής, βρίσκει την Αθήνα να προσθέτει κέρδη στο διπλωματικό ταμείο από την στρατηγική προσπάθεια των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών να μετατραπούν οι ελληνοτουρκικές σε ευρωτουρκικές διαφορές.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «η Ευρώπη, δια των 27 κρατών-μελών και δια των θεσμικών της οργάνων, στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία πιστεύω ότι θα διαλέξει, τελικά, τον σωστό δρόμο της αποκλιμάκωσης, έτσι ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να χτίσουμε εμπιστοσύνη και μία πιο θετική ατζέντα».

Οι ελληνικές επιδιώξεις αντανακλώνται στην αναβάθμιση των συστάσεων των Ευρωπαίων ηγετών προς την Άγκυρα για τον κώδικα συμπεριφοράς που οφείλει να εφαρμόζει αλλά και τις επιπτώσεις που επισείει η παρέκκλιση από αυτόν.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι: «Το Συμβούλιο καλωσορίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο που πρέπει να είναι διαρκής στο πλαίσιο που έθεσε η σύνοδος της 25ης Μαρτίου 2021».

Στη θετική αποτίμηση Αθήνας και Λευκωσίας συμπεριλαμβάνεται και η ρητή αναφορά για το Κυπριακό, μετά και το ξεκάθαρο σήμα στη συζήτηση των «27» με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ότι δεν θα τροποποιηθεί η εντολή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Και πάλι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής τονίζεται πως: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο…παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Ενισχυμένη θεωρείται κατά την κυβέρνηση η θωράκιση που δίνει η Σύνοδος Κορυφής στο προσφυγικό με την διατύπωση για το προσφυγικό η οποία φωτογραφίζει τις τουρκικές μεθόδους στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια από τρίτα κράτη να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς λόγους», επισημαίνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Διάχυτος είναι ο τουρκικός εκνευρισμός για τη Σύνοδο Κορυφής. Η Άγκυρα καταλογίζει στους «27» τακτική καθυστερήσεων ενώ κατηγορεί Αθήνα και Λευκωσία για κατάχρηση της ιδιότητας του κράτους – μέλους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει: «Το πακέτο οικονομικής βοήθειας είναι…ένα βήμα για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια της ΕΕ. Είναι λάθος η συνεργασία για το μεταναστευτικό να υποβαθμιστεί σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας».

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν είμαστε μόνοι μας και όταν μερικές φορές η Τουρκία «παραπονιέται» για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και οι εταίροι μας θα μας στηρίξουν».

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι βρίσκεται στην αφετηρία και όχι στον τερματισμό της διαδρομής που πρέπει να διανύσει, εξέπεμψε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που αναφέρει πως: «Εξακολουθούμε να βλέπουμε ελάχιστη πρόοδο στην Κύπρο. Και αυτό παραμένει απογοητευτικό».

Υπερθεματίζοντας στις αναφορές της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε στον Ταγίπ Ερντογάν τον μόνοδρομο της επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι: «Να δεσμευτεί στις διακυπριακές συζητήσεις που είναι σύμφωνες με το πλαίσιο που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Από την πλευρά της η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ, δήλωσε: «Aναμένουμε περαιτέρω εποικοδομητική συμπεριφορά από την Τουρκία. Σίγουρα έχουμε δει μια βελτίωση της κατάστασης στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Στις τουρκικές αντιδράσεις δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στα ενισχυμένα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν στη Λιβύη, αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος ανακαλύπτει ελληνική παραβίαση του θερινού μορατόριουμ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Μπιλγκιτζ, αναφέρει (Πηγή: Twitter): «Δεσμευόμαστε απέναντι στη Συμφωνία της Αθήνας, αλλά δεν πρέπει να αναμένεται από εμάς να παρακολουθούμε με τα χέρια σταυρωμένα, την ελληνική πλευρά, να παραβιάζει ξεκάθαρα τη συμφωνία».

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο πάντως μετά τις παρεμβάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Μάριο Ντράγκι ζητούν πρόοδο στον πολιτικό διάλογο και άμεση αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Αποστολή Βρυξέλλες: Δημήτρης Γκάτσιος

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Ανταπόκριση Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος