Στους «27» η τουρκική προκλητικότητα – Το πλαίσιο της παρέμβασης του πρωθυπουργού

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να απειλήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία» διαμήνυσε o Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ την ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο απαράδεκτων ενεργειών, έθεσε ο Νίκος Δένδιας στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει με κάθε τρόπο τόσο τη ρητορική της, όσο και τις πράξεις της σε Αιγαίο, Έβρο και Κύπρο, η Αθήνα παραμένει σταθερή στις ράγες της νομιμότητας, διεθνοποιώντας με κάθε ευκαιρία την τουρκική προκλητικότητα. Για τις πιθανές επιπτώσεις των αναθεωρητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενημερώνει τη Σύνοδο Κορυφής Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μια χώρα, η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν ν’ αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Με αφορμή την μαύρη ημέρα μνήμης για την Άλωση και τους νέο-οθωμανικούς εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, πρώτα ο Ερντογάν και στη συνέχεια ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του εξέπεμψαν και πάλι προκλητικά μηνύματα με επιθετικά υπονοούμενα κατά της Ελλάδας.

«Χτίζοντας βήμα-βήμα το όραμά μας για το 2053, είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τα «Βυζάντια» της εποχής μας και τις δολοπλοκίες τους στα σκονισμένα ράφια της ιστορίας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός του ΜΗΡ ανέφερε: «το μεγάλο τουρκικό έθνος θα σταθεί μέχρι τέλους, με συνείδηση κατάκτησης και επίθεσης, ενάντια στους αχρείους που προσπαθούν να μετατρέψουν την “Istanbul” σε Κωνσταντινούπολη, την Αγία Σοφία σε εκκλησία και τη χώρα μας σε βυζαντινή επικράτεια».

Απάντηση στη νέα προσωπική επίθεση Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η χώρα μας πάντοτε είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προασπίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα με τον τρόπο που αποτελεσματικά το κάνουν την τελευταία διετία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου .

Έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλή εντός του καλοκαιριού εμφανίζεται η ελληνική άμυνα.

Σύμφωνα με πηγές Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα».

«Βέλη» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναντι της τουρκικής συμπεριφοράς.

«Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει σε χώρα- σύμμαχο, γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, πέρα από τη σχέση γειτονίας που έχουμε. Παρόλα αυτά η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στο διάλογο» υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την πολιτική των ίσων αποστάσεων τηρεί και πάλι το Βερολίνο καθώς η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ζητεί από Αθήνα και Άγκυρα διάλογο.

«Μπορούμε πραγματικά μόνο να απευθύνουμε έκκληση και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε εταίρους της Συμμαχίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τους με συνομιλίες» είπε η αναπληρώτρια κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κρίστινε Χόφμαν.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Νωρίτερα έντονη ήταν η ενόχληση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για τις αναφορές του Νίκου Δένδια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με την Άγκυρα να κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατικές διαθέσεις.

«Όσοι λαχταρούν (την εποχή) πριν από 1000 χρόνια, ας ξεκαθαρίσουν ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις και ποιος είναι εμπόδιο στην ειρήνη» ανέφερε tweet του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.

Στο μεταξύ νέα υπέρπτηση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, σημειώθηκε άνωθεν της νήσου Κανδελιούσας.

Στους «27» η τουρκική προκλητικότητα – Το πλαίσιο της παρέμβασης του πρωθυπουργού

Το στίγμα έδωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της το διεθνές δίκαιο, ισχυρούς συμμάχους και έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα αλλά δεν θα ανεχτεί καμία παραβίαση της εδαφικής της κυριαρχίας.

Μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς, σε όλα τα φόρα, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας.

Στο κρίσιμο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση του για πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου με στόχο να συμπαρασύρει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας προς τα κάτω. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός συμφωνεί με την πρόταση για αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης αλλά επιμένει να ζητά πιο δραστικές παρεμβάσεις.

Παράλληλα, είναι υπέρ του να δημιουργηθεί πλατφόρμα για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη αγοραστική ισχύ ως μεγάλοι προμηθευτές και να ρίξουν την τιμή για τα κράτη – μέλη.

Αξίζει δε να τονίσουμε ότι ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι σε εθνικό επίπεδο θα συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες όσο το επιτρέπει ο Δημοσιονομικός χώρος.

Βρετανικά δημοσιεύματα για Ερντογάν – Θέτει το Κυπριακό ως προϋπόθεση για να πει «ναι» σε Φινλανδία και Σουηδία για το ΝΑΤΟ

Το παζάρι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αποκτά και νέα διάσταση. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Express, ο πρόεδρος Ερντογάν πρόκειται να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Φινλανδία και Σουηδία, το καθεστώς του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πηγή προσκείμενη στον Ερσίν Τατάρ, επιβεβαίωσε ότι ο κατοχικός ηγέτης τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει να τεθεί το θέμα του ψευδοκράτους, στο τραπέζι των συνομιλιών του ΝΑΤΟ.

«Γνωρίζω ότι έγινε το τηλεφώνημα και καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση» ανέφερε η ίδια πηγή. «Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε κάθε μοχλό πίεσης που μπορούμε; Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν χρησιμοποιήσει το βέτο τους στην ΕΕ για να εμποδίσουν την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία, φέρεται να είπε ο Ερσίν Τατάρ. Σημειωτέον ότι ο Τατάρ σε συνέντευξη του στην ίδια εφημερίδα είπε ότι στόχος του είναι να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ως ανεξάρτητο κράτος εφόσον πιστεύει ότι οι προσπάθειες για επανένωση των δυο πλευρών είναι μάταιες.

Στο μεταξύ η Άγκυρα συνεχίζει να βάλλει κατά του Έλληνα πρωθυπουργού για το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ομιλία του στο Κογκρέσο με τον Ομέρ Τσελίκ να κάνει νέες δηλώσεις επί του θέματος ενώ αναφέρθηκε και στον Νίκο Δένδια και τις δηλώσεις του για την Αγία Σοφία λέγοντας ότι ο κ. Δένδιας πρέπει να έχει κάποιο ψυχικό τραύμα με το θέμα της Αγίας Σοφίας και ότι η Αγία Σοφία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

Οι «επιθέσεις» Ερντογάν & η ρητορική ενόψει εκλογών στη γείτονα

 Όπως ανέφερε ο Πιέρρος Τζανετάκος «Πράγματι οι υπερπτήσεις, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, αλλά και οι προσωπικές επιθέσεις του Ερντογάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι θερμοκρασίες σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και Κύπρο θα είναι υψηλές. Υπάρχει βέβαια μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020, καθώς φέτος προτεραιότητα του δυτικού στρατοπέδου είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, άρα τα περιθώρια να μεταφραστεί η ένταση σε θερμό επεισόδιο εκτιμάται ότι είναι περιορισμένα.

Στους «27» η τουρκική προκλητικότητα – Το πλαίσιο της παρέμβασης του πρωθυπουργού
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ εκτίμησε ότι το σχοινί της έντασης θα κρατήσει έως ότου να στηθούν οι κάλπες το 2023 κι αυτό αποδεικνύεται από τη ρητορική του Τούρκου προέδρου.

«Αυτά που ενοχλούν περισσότερο τον Τούρκο πρόεδρο είναι η ενίσχυση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, είναι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά η ενίσχυση της στρατιωτικής αμερικανικής παρουσίας στη χώρα μας. Ούτως ή άλλως πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας μεγαλομανής ηγέτης, θέλει την Τουρκία ισότιμο εταίρο και δεν του αρέσει να βλέπει την Ελλάδα αναβαθμισμένη. Αναρωτήθηκε και χθες ο Τούρκος πρόεδρος “γιατί έχουν όλες αυτές τις βάσεις οι Αμερικανοί και οι Έλληνες; Τι τις θέλουν;”. Τι προσπαθεί να κάνει χρησιμοποιώντας αυτή τη ρητορική; Προσπαθεί να ενεργοποιήσει έναν παλιό φόβο των Τούρκων, την ανασφάλεια της περικύκλωσης. Θεωρεί, φυσικά χωρίς καμία βάση, ότι Ελλάδα και ΗΠΑ προσπαθούν να περικυκλώσουν στρατιωτικά την Τουρκία, αμφισβητώντας το σύστημα ασφαλείας της. Εμφανιζόμενος ο ίδιος ως αντι-δυτικός και στρέφοντας τα βέλη του κατά της Ελλάδας θεωρεί ότι μπορεί να φέρει περισσότερο κόσμο στη δική του κάλπη».

Σε ερώτηση για το τι είδους αντιδράσεις μπορούμε να περιμένουμε από τη δικιά μας πλευρά ο Π. Τζανετάκος ανέφερε ότι « η απάντηση είναι η νομιμότητα, είναι η πίστη στο Διεθνές Δίκαιο, είναι η προσήλωση στις διεθνείς συμμαχίες της χώρας. Η Αθήνα, όπως διαπιστώσαμε και σήμερα από την παρουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, δεν θα χάνει ευκαιρία διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, με σημείο καμπής να θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος Ιουνίου στην Ισπανία».

Ρεπορτάζ:  Πιέρρος Τζανετάκος, Αποστολή Βρυξέλλες: Γεωργία Σκιτζή – Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου από Κωνσταντινούπολη

Σχετικό Άρθρο:  Ο τουρκικός εκνευρισμός και η σαφής απάντηση της Αθήνας – «Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος