Στο Δήμο Μυτιλήνης η δομή του Καρά Τεπέ – Μηταράκης: Θα κλείσει και η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι – Οι εξαγγελίες Κύτελη (video)

Για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η αποσυμφόρηση των νησιών που σήκωσαν το μεταναστευτικό βάρος αποτελεί προτεραιότητα τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατά την παράδοση στον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, της δημοτικής δομής στον Καρά Τεπέ.

Τα πέντε νησιά του Αιγαίου είπε ο κ. Μηταράκης σήκωσαν τα τελευταία χρόνια ένα δυσανάλογο βάρος για αυτό και στη διαχείριση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε δύο συγκεκριμένους στόχους: πρώτον την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον το δραστικό περιορισμό των συνεπειών της κρίσης στην τοπική κοινωνία.


Αναφερόμενος στον περιορισμό των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών είπε ότι μειώθηκαν στη Λέσβο κατά 93%. Από 32.000 αφίξεις το προηγούμενο έτος, το τρέχον δωδεκάμηνο οι αφίξεις ήταν 7200. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική εικόνα που μας επέτρεψε μαζί με την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου αντί να υπάρχουν 22.000 διαμένοντες στη Λέσβο να είναι σήμερα 7.200, ένας αριθμός που ακόμα δεν μας ικανοποιεί και έχουμε δεσμευτεί απέναντι στο δήμο να προχωρήσουμε ταχύτατα στην αποσυμφόρηση.

-Στο πλαίσιο αυτό το Νοέμβριο του 2020 έκλεισε η άτυπη δομή στο ΠΙΚΠΑ και επέστρεψε ο χώρος στη χρήση της τοπικής κοινωνίας

-Σήμερα παραδίδεται και η δομή στον Καρά Τεπέ.

-Τον Νοέμβριο του 2021 θα κλείσει το Στεγαστικό Πρόγραμμα “ΕΣΤΙΑ” για Αιτούντες Διεθνή Προστασία” και,

-Τους επόμενους μήνες ο τελικός στόχος είναι να κλείσει και η Προσωρινή Δομή στο Μαυροβούνι.

“Όπως είχαμε δεσμευτεί”  συνέχισε ο κ. Μηταράκης “μετά και την ολοκλήρωση των εθελοντικών εγκαταστάσεων στη Γερμανία όπου η δομή του Καρά τεπέ χρησιμοποιήθηκε ως βάση παραδίδομαι τον χώρο πίσω στο Δήμο και φυσικά θα χρηματοδοτήσουμε το έργο που έχει εξαγγείλει ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης για την αποκατάσταση του χώρου και τη χρήση του από τους κατοίκους της Μυτιλήνης. Έχουμε στηρίξει συνολικά με πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ το Δήμο Μυτιλήνης και θα συνεχίσουμε  γιατί ο μεγάλος στόχος για το Υπουργείο αποτελεί η αποκατάσταση της Μόριας ένα έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε να φύγουν όλες οι αρνητικές μνήμες της μεγάλης κρίσης στο μεταναστευτικό” κατέληξε ο κ. Υπουργός.

Τι θα γίνει στη Μόρια, το ΠΙΚΠΑ και στον Καρά Τεπέ

Ο χώρος παραδίδεται ξανά στους δημότες της Μυτιλήνης επεσήμανε ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, ενώ εντός του Πάρκου θα φιλοξενηθούν αθλητικές δραστηριότητες.

Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής και της πλειοψηφίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου Μυτιλήνης είναι η επίλυση του μεταναστευτικού,  ένα ζήτημα που ταλανίζει το νησί της Λέσβου εδώ και μία πενταετία και έχει μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις  στην τοπική κοινωνία  τόνισε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.

Συμπλήρωσε δε ότι “εξαγγελία  και αίτημα μας ήταν οι δημοτικές δομές να αποδοθούν πλέον στην κοινωνία, στους δημότες του δήμου και τους συμπολίτες μας όλου του νησιού. Έτσι σήμερα αποδίδεται στους δημότες Με τη βοήθεια της Κυβέρνησης  στο χώρο του ΠΙΚΠΑ θα εγκατασταθούν οι κατασκηνώσεις. Στη δομή του Καρά Τεπέ  λειτουργούσε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για την κατασκευή του οποίου είχαν επενδυθεί πολλά χρήματα από την πολιτεία.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης επανέλαβε ότι επιδίωξη μας είναι το κλείσιμο όλων των δομών της Λέσβου και τελικά η αποσυμφόρηση όλου του νησιού και προς αυτή την κατεύθυνση σημείωσε τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Αλλά  δεν θα σταματήσουμε να επιμένουμε για το κλείσιμο και της προσωρινής δομής  στο Μαυροβούνι για την οποία ο δήμος Μυτιλήνης  ήταν κάθετα αντίθετος  από το ξεκίνημα της δημιουργίας της .

Σεβόμενοι τη γνωμοδότηση και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία δεν είναι άλλη από το κλείσιμο όλων των δομών και των εστιών μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης και την κατασκευή μιας μόνο προσωρινής δομής η οποία θα ταυτοποιεί και θα δίνει άσυλο με ταχείς διαδικασίες, παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας, ανέφερε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης.

Ευχαρίστησε τέλος το Λιμενικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, και τα Σώματα Ασφαλείας οι οποίοι φυλάττουν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά μας και αισθανόμαστε ασφαλείς. Έχει εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και σε αυτή την κατεύθυνση.

Για τη Μόρια

Ο κ. Κύτελης τόνισε ότι θα αποδοθεί στους πολίτες  προκειμένου να φιλοξενήσει Πανεπιστημιακές σχολές και Πανεπιστημιακές Εστίες και ένα τμήμα θα δοθεί στην Κοινότητα Μόριας για την αξιοποίησή του.

Για την υλικοτεχνική υποδομή του δημοτικού ΚΥΤ είπε ότι θα παραχωρηθεί σε Συλλόγους και για την στέγαση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Χαράλαμπος Αθανασίου: Πρέπει να γίνει μια μικρή δομή

“Η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σταδιακή αποσυμφόρηση του νησιού και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων υλοποιείται. Αυτό έγινε με τρεις δράσεις: την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων την ταχεία διεκπεραίωση όσων αιτούνται Διεθνούς Προστασίας και το κλείσιμο δομών” τόνισε ο Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Πρόσθεσε ότι “το κλείσιμο της δομής του Καρά Τεπέ αποτελεί μία ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου  η οποία υλοποιείται σήμερα και το επόμενο στάδιο είναι να κλείσουν και οι ανοιχτές δομές καθώς σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας –  και είναι λάθος όσοι τις αγνοούν – να δημιουργηθεί μία μικρή δομή για τις ανάγκες της υποδοχής και ταυτοποίησης των μεταναστών και προσφύγων και στη συνέχεια της χορήγησης ασύλου”.

Τέλος, δήλωσε, ικανοποιημένος από την πορεία και την προσπάθεια που έγινε από το Υπουργείο Μετανάστευσης για τον περιορισμό των ροών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος