ertnews.gr

Σε θετικό και χαλαρό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Tούρκο πρόεδρο – Τι είπαν μπροστά στις κάμερες

13/03 16:19
Σε θετικό και χαλαρό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Tούρκο πρόεδρο – Τι είπαν μπροστά στις κάμερες

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

Με μετρημένες και ρεαλιστικές προσδοκίες προσήλθε στη συνάντηση και το γεύμα εργασίας στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Η συνάντηση, που ξεκίνησε με χαλαρές δηλώσεις μπροστά στις κάμερες με θέα τον Βόσπορο και συνεχίστηκε με γεύμα, διήρκεσε περίπου δυο ώρες.

Οι δύο ηγέτες, που επέλεξαν να πάνε στο γεύμα χωρίς γραβάτα σχολίασαν επίσης με χαλαρή διάθεση την ενδυματολογική τους επιλογή, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «η χαλαρή ενδυμασία αρκετές φορές προσφέρεται για πιο σοβαρές συζητήσεις» και ο Τούρκος πρόεδρος να δηλώνει πως και εκείνος προτιμά τα Σαββατοκύριακα πιο χαλαρό ντύσιμο.

Σε θετικό και χαλαρό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Tούρκο πρόεδρο – Τι είπαν μπροστά στις κάμερες
(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Σε μια μικρή συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μητσοτάκης λέει στον κ. Ερντογάν: «Με όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την περιοχή μας» με τον Τούρκο πρόεδρος να απαντά «θα τα συζητήσουμε όλα».

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στη συνάντηση, επισήμαναν νωρίτερα την ιδιαίτερη χρησιμότητα της υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ανέφεραν ακόμη ότι η ρωσική εισβολή έχει διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας σε κάθε μορφή αναθεωρητισμού, και ότι παρά τις διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στα Θεραπειά της Πόλης, με θέα τον Βόσπορο, όπου ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ, όταν εκείνη πραγματοποίησε το τελευταίο της ταξίδι πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία της Γερμανίας.

Ο κ. Μητσοτάκης το πρωί παρακολούθησε την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Φανάρι, ενώ σε λίγο θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Μαξίμου: Χρήσιμη συνάντηση

Η συνάντηση -η τέταρτη των δύο ηγετών μέσα σε τρία χρόνια- θεωρείται ως κομβικής σημασίας, καθώς έγινε στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία με τη Ρωσική εισβολή και της συνεπακόλουθης ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για χρήσιμη συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε από τις Βερσαλλίες ότι προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με παραγωγική διάθεση καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι σημαντικοί εταίροι στο ΝΑΤΟ και πρέπει η περιοχή να κρατηθεί μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση.

Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρη: καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων.

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει: «Το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα. Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις».

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version