Σε καθεστώς παρακολούθησης αναμένεται να θέσει η Ε.Ε την Τουρκία – Ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής

Δυσαρέσκεια διαφαίνεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τις ελευθερίες στην Τουρκία  και τα ανθρώπινα δικαιώματα . Η αποχώρηση της από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την επομένη μάλιστα συνομιλίας του με τον Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξελήφθη ως προσβολή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται ότι θα αποφασίσει σήμερα να θέσει την Άγκυρα υπό παρακολούθηση ως τον Ιούνιο.

Αν και οι  Ευρωπαίοι θα προτιμούσαν  να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα έπειτα από μια χρονιά εντάσεων, όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν  διαδικασία «προοδευτική», βασισμένη «σε όρους και προϋποθέσεις» και «αντιστρέψιμη», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην επιστολή-πρόσκληση στους ηγέτες ενόψει της συνόδου.

Στη σύνοδο που θα γίνει, σήμερα και αύριο 26/3, μέσω  βιντεοδιάσκεψης, λόγω της έξαρσης των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στην Ευρώπη, δεν διευκολύνεται ο διάλογος. Έτσι αποφασίστηκε  η συζήτηση για τη Ρωσία να αναβληθεί και να μετατραπεί σε «ενημέρωση». Ο Σαρλ Μισέλ θα αναφερθεί στις τελευταίες επαφές του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος καταγγέλλει τη «συγκρουσιακή» στάση της ΕΕ έναντι της Μόσχας.

Αλλά και οι αποφάσεις όσον αφορά την Τουρκία επίσης αναβλήθηκαν για τον Ιούνιο, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη. Τη δεύτερη ημέρα της συνόδου,  οι εργασίες θα είναι σύντομες, εξήγησε.

Ωστόσο  η συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην αποστολή κοινού αυστηρού μηνύματος  στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ήδη το στίγμα της αμερικανικής διπλωματίας έδωσε  ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια των επαφών του προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη στο NATO, λέγοντας πως  «δεν είναι μυστικό για κανέναν πως έχουμε διαφωνίες με την Τουρκία». Παρόλα αυτά όπως και οι Ευρωπαίοι, δεν θέλουν να κατεδαφίσουν τις γέφυρες με την Άγκυρα. «Η Τουρκία είναι παλιός σύμμαχος που εκτιμάμε, και έχουμε συμφέρον να την κρατήσουμε στο NATO», όπως το έθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι αποφάσεις που έλαβαν το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές αρχές επιτείνουν «τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την οπισθοδρόμηση όσον αφορά θεμελιώδη δικαιώματα» και «υπονομεύουν την αξιοπιστία της δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις» από πλευράς Άγκυρας, τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Αλλά «αν διαπιστωθεί οπισθοδρόμηση, η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Τα εργαλεία είναι έτοιμα», διαβεβαίωσε. Η έκθεση του Τζουζέπ Μπορέλ αναφέρεται σε διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων στον τομέα του τουρισμού.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες όπως φαίνεται, δεν μπορούν να εμπιστευθούν τον Τούρκο πρόεδρο,  γιατί  δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του. Διαβλέπουν οπορτουνισμό στη διακηρυγμένη βούλησή του να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων, εξηγούν διπλωματικές πηγές.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο  υψηλόβαθμου ευρωπαίου διπλωμάτη πως  βλέπει έναν απολογισμό σε απόχρωση του γκρι. «Δεν μπορεί να πει κανείς πως η Τουρκία διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην περιλάλητη θετική ατζέντα για την οποία μιλάγαμε. Βρισκόμαστε σε θέση αναμονής», είπε.

Να σημειώσουμε πως το σχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου ήταν υπό διαπραγμάτευση ως την τελευταία στιγμή καθώς η Κύπρος και η Ελλάδα έκριναν πως το αρχικό κείμενο περιείχε «υπερβολικά πολλά καρότα και όχι αρκετό μαστίγιο», κατά τα λεγόμενα άλλης διπλωματικής πηγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος