Σε ετοιμότητα η Αστυνομία για επιθέσεις υπέρ Κουφοντίνα – Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση

Στην αναδιάρθρωση των μέτρων ασφαλείας προχωρά η ελληνική αστυνομία μετά τις καταδρομικές επιθέσεις των τελευταίων ημέρων, ως ένδειξη συμπαράστασης στον καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια εκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα. Οι επιθέσεις σε τμήματα, περιπολικά, ΑΤΜ τραπεζών, εισβολές σε δημόσιους οργανισμούς και υπουργεία, έχουν ξεπεράσει τις 400.

Εν τω μεταξύ, καταγγελίες που δέχθηκε η αστυνομία για άτομα τα οποία στην οδό Ούλοφ Πάλμε στου Ζωγράφου, σταματούσαν διερχόμενους πολίτες για «έλεγχο» και ζητούσαν τις ταυτότητες τους για να διαπιστώσουν εάν ήταν αστυνομικοί, δεν επιβεβαιώθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που πήγαν στην περιοχή. Η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμά ότι πρόκειται για καταγγελίες-παγίδες.

Ανάληψη ευθύνης έγινε για τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ στο δημαρχείο Μοσχάτου τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και σε εν κινήσει περιπολικό, επί της οδού Ούλωφ Πάλμε, όπου κινδύνεψε η ζωή των δύο αστυνομικών που επέβαιναν σε αυτό.

«Οι βάρδιες των αστυνομικών θα γίνουν ο εφιάλτης τους» αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα ζήτησε η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Γιάννα Κούρτοβικ, ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο είναι αναρμόδιο μετά την μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα με γραπτή της δήλωση η κ. Κούρτοβικ επισημαίνει ότι τους καλούν να απευθυνθούν στα δικαστήρια ενώ γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και φρόντισαν να μην είναι εφικτό να γίνει.

«Η γεν. γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, ψεύδεται για μια φορά ακόμη. Προσπαθούν να πλήξουν τον απεργό, διαστρέφοντας την ουσία των αιτιών της ακραίας διαμαρτυρίας του», τονίζει η κ. Κούρτοβικ.

«Για ποιο λόγο επιλέγει την απεργία πείνας εφόσον θεωρεί ότι έχει παραβιαστεί ο νόμος από εμένα και άλλα όργανα της πολιτείας; Γιατί δεν προσφεύγει στην δικαιοσύνη για να δικαιωθεί, η λύση είναι ξεκάθαρη να σταματήσει την απεργία», ανέφερε η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Για μία ακόμα μέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, από αλληλέγγυους στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε και στην Θεσσαλονίκη.

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση για Κουφοντίνα

Σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, που αποκτά ώρα με την ώρα χαρακτηριστικά σφοδρού κύματος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εξελίσσεται η υπόθεση του “Λουκά” της “17Ν”, Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου στέλνεται μήνυμα πως παραμένει στην αρχική γραμμή, ότι δηλαδή η Πολιτεία δεν εκβιάζεται.

«Δεν είναι δυνατόν κανείς να εκβιάζει για το πού θα βρίσκεται φυλακισμένος και το πώς η Πολιτεία θα πρέπει να συμπεριφέρεται απέναντι του επικαλούμενος είτε ανθρώπινα δικαιώματα, είτε ενδεχομένως το κράτος δικαίου», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Εργαλειοποίηση από την κυβέρνηση διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Δημοκρατία δεν εκδικείται και συμφωνώ με αυτό που λέει η ΝΔ ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Θεωρώ λοιπόν ότι αν πεθάνει ο Κουφοντίνας, η Δημοκρατία κηλιδώνεται και εκβιάζεται», ανέφερε στον ALPHA 9,89 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

«Ο Κουφοντίνας κρίθηκε για την εγκληματική του δράση, όμως έχει δικαιώματα, αυτό λέει το ΚΚΕ», σημειώνει η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. 

««Διαφωνία» και κομματικός «εμφύλιος» μόνο για την υπόθεση Κουφοντίνα ώστε να συσπειρώσουν το κομματικό τους ακροατήριο χωρίς να ντρέπονται!», σχολιάζει το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης.

Νέο γύρο αντιπαράθεσης προκάλεσε αναφορά του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, ότι κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν. 

Με διαδοχικές ανακοινώσεις της η ΝΔ κάνει λόγο για ανεπίτρεπτες δηλώσεις και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να αποσαφηνίσει τη θέση του.

«Παράλληλα με την καμπάνια υπεράσπισης του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα, ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το αίσθημα κάθε δημοκρατικού πολίτη και με τις δηλώσεις των στελεχών του» σημειώνεται από το γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος.

«Όσα είπε ο κ. Δρίτσας είναι απαράδεκτα, ανιστόρητα και προκλητικά. Η τρομοκρατία είναι εχθρός της Δημοκρατίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης. 

Για διαστρέβλωση έκανε λόγο ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος σε νεότερη δήλωσή του αναφέρει:

«Είναι αυτονόητο πως η αναφορά μου ότι «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν», αναφερόταν στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες».

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Κάτια Αντωνιάδη, Κώστας Σκουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος